Rasvetliti sudbinu nestalih novinara

Izvor: Akter, 21.Avg.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasvetliti sudbinu nestalih novinara

Povodom 17 godina od otmice članova novinarske ekipe Radija Prištine kod Orahovca Đure Slavuja i Ranka Peranića, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo je danas pozvala Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu, nađu i osude počinioce tog i svih ostalih zločina

"Konačno rasvetljavanje ovih zločina i nalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, bio bi preduslov za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << poverenja srpskog naroda u međunarodne i pokrajinske institucije na Kosovu i Metohiju, kao i za normalizaciju suživota u Pokrajini", navodi Kancelarija.

Kancelarija je podsetila da je spomenik na putu Velika Hoča-Zočište, gde su 21. avgusta 1998. godine nestali Đuro Slavuj i Ranko Peranić, rušeno tri puta, a krajem maja je postavljeno četvrti put. Nisu nađeni ni oni koji su taj spomenik rušili.

U saopštenju se konstatuje da još nisu rasvetljena ni ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog Jedinstva i dopisnika Politike, otetog 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, nestalog pre tačno 16 godina, 21. avgusta 1999. godine u Prištini.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u centru Prištine, a Mila Buljevića je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela OVK, navodi Kancelarija.

U saopštenju piše i da su na Kosovu ubijeni i albanski novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.