Prizivaju rat, narod sanja mir

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prizivaju rat, narod sanja mir

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije i kandidat za budućeg premijera Zoran Zaev izjavio je juče da će nova vlada prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u Unesko biti neutralna.

Ovo je promena stava u odnosu na dosadašnju vladu u Skoplju koja je na prethodnom glasanju podržala prijem Kosova u Unesko. To bi moglo da se protumači i kao ruka primirja prema Beogradu nakon što je ocenom da je aktuelni srpski premijer Aleksandar Vučić "nacionalistički lider", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Zaev isprovocirao gomilu reakcija predstavnika srpskih vlasti.

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, boravi u Briselu što je protumačeno kao podrška EU njegovom izboru za prvog čoveka makedonskog parlamenta. U Skoplju se nadaju da to ukazuje na smirivanje situacije nakon što su građani bili uplašeni mogućim oružanim sukobom posle prošlonedeljnog upada u Sobranje pristalica građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju, koji ne priznaju Džaferijev izbor.

Ni vest o zapleni ogromne količine oružja na jugu Srbije nije Stojanku Mitresku, urednicu veb-portala Fokus, razuverila u proceni da se situacija u Makedoniji smiruje.

- Kada do nas dođu takve informacije znamo da je neki scenario u pitanju, jer nije prvi put da se govori o zapleni oružja na granici, na jugu Srbije, a koje je bilo namenjeno za navodne akcije u Makedoniji. Pri sadašnjem raspletu mi to više shvatamo kao propagandu, nego kao nešto što bi moglo da podstakne rat, tako da verujem da neće doći do destabilizacije ovog dela regiona - kaže za "Vesti" Mitreska.

Beogradski "Blic" je juče objavio da je Vojno-bezbednosna agencija (VBA) prošle nedelje zaplenila veliku količinu oružja na jugu Srbije, koje je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju. Reč je o nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju. Prema pisanju "Blica", koji se poziva na neimenovane izvore u VBA, srpske službe procenjuju da je oružje bilo namenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskih partija, čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM.

Beogradski list je ovu ekskluzivu objavio dan nakon što se zaoštrila retorika između kandidata za premijera Makedonije i srpskog državnog vrha, izazvana ocenom da je Vučić "nacionalistički lider".

Pretnje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja Vučiću da se "ne kači s njim" i da se "ne igra sa Albancima" nisu naišle na osudu Brisela, ali je zato odreagovala zvanična Moskva, osuđujući ćutanje EU i SAD.

"Jesu li Brisel i Vašington solidarni sa Haradinajem ili jednostavno ne mogu da urazume svoje štićenike", pita Ministarstvo spoljnih poslova RF.

Iz Moskve poručuju da je "kvazi država Kosovo glavni izvor regionalne nestabilnosti i da popustljivost prema velikoalbanskim aspiracijama može dovesti do podsticanja međuetničkih sukoba, i predstavlja potencijal za sukobe na Balkanu", zaključuje se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je uzvratio da je izjava lidera SDSM katastrofalna i da će "sigurno ostaviti trag po buduće bilateralne odnose Srbije i Makedonije".

- Gotovo je neverovatno da neko ko pretenduje na premijersku funkciju daje tako neodgovorne, skandalozne izjave i da brutalno napada premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji poziva na mirno rešenje situacije u Makedoniji, ne mešajući se u njene unutrašnje stvari i govoreći da je stabilnost u Makedoniji ključna za stabilnost regiona - rekao je Dačić za RTS.

U delu srpske javnosti Zaev je ostavio utisak da mu je veći problem Beograd, koji pokazuje naklonost prema njegovom političkom protivniku Gruevskom, nego Tirana i Priština iz koje permanentno dolaze provokacije o stvaranju velike Albanije. Na drugoj strani, njegova ocena da su Srbi i Makedonci braća i da njegova vlada neće izglasati dokument o genocidu, koji je Srbija navodno sprovela nad Albancima, u Makedoniji je procenjeno kao prosrpsko ponašanje budućeg premijera.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.