Zaev: Makedoniji neophodno pomirenje

Izvor: RTS, 05.Maj.2017, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Makedoniji neophodno pomirenje

Krvave scene od četvrtka u Sobranju još izazivaju uznemirenost u javnosti, ali se mora desiti nacionalno, međuetničko, partijsko pomirenje, rekao je Zoran Zaev u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa" na makedonskom. Ceo intervju će biti emitovan u nedelju.
Lider parlamentarne većine u Makedoniji odbacio je mogućnost amnestije koju, kako je istakao, niko ne može da garantuje.

U makedonskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javnosti se spekulisalo da bi predsednik VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski i njegovi najbliži saradnici, za koje se sumnja da su tokom desetogodišnje vladavine počinili kriminal, mogli da budu amnestirani u zamenu za mirnu predaju vlasti.
"Da je bilo amnestije, tajnih pregovaranja i dogovaranja, dosada bi zaboravili na političku krizu, smenila bi se vlast, ali ne bi bilo pravde i pravne države. Zbog toga se verovatno i dogodilo nasilje, jer je neko preplašen od odgovornosti", rekao je Zaev.
Istakao je da je spreman da pruži ruku svakome, ali da svako ko je počinio neko krivično delo mora da odgovara pred sudom.
"Ja sam pravoslavni hrišćanin, vernik, i najveći oprost u mojoj veri, a verujem da je tako i u muslimanskoj i katoličkoj – jeste da se oprosti neprijatelju. Mi imamo političke neprijatelje, druge nemamo. To apsolutno znači da će svako da ide na sud i da će da ponese odgovornost, ali moramo međusobno da pošaljemo poruku za oproštaj ako želimo da sarađujemo", rekao je Zaev.
Po pitanju formiranja nove vlade Makedonije, kandidat za premijera uveren je da će biti uspešan njegov mandat kao premijera, ako ne dozvoli, kako je rekao, da ima novih razloga za blokade i ako sarađuje sa opozicijom.
Dodao je da se nada će biti reformi u suparničkoj stranci VMRO-DPMNE.
U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Zaev govori i o prvim merama buduće vlade koju će formirati, o reformama u pravosuđu, o pitanju imena države, što opterećuje odnose sa Grčkom, o strateškoj postavljenosti Makedonije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ZAEV HOĆE DA SE SVETI: Kad preuzmem vlast, GRUEVSKI ĆE NA SUD!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2017

Lider parlamentarne većine u Makedoniji je odbacio mogućnost amnestije koju, kako je istakao, niko ne može da garantuje..Kandidat parlamentarne većine za premijera Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je makedonskom društvu neophodno pomirenje, ali i da će morati da ima odgovornost za učinjena...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.