Izvor: RTS, 29.Jun.2022, 18:29

Priština uvodi reciprocitet za ulazak na KiM sa srpskom ličnom kartom

Vlada u Prištini uvela je reciprocitet za osobe koje sa ličnom kartom izdatom u centralnoj Srbiji ulaze na Kosovo i Metohiju, zatim ponudila je mogućnost preregistracije vozila sa srpskih na lokalne – "RKS" tablice, a odlučila je i da se nastavi sa primenom stikera za registarske automobilske tablice.
"Vladin kabinet je doneo i odluku prema kojoj se svakom licu koje se pojavi da pređe granicu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na prelazima dostavlja obrazac deklaracije (potvrde) koji privremeno zamenjuje korišćenje dokumenta. Deklaracioni list će omogućiti kretanje na teritoriji Kosova, kao i pristup institucijama", kaže se u saopštenju premijera Aljbina Kurtija.

Takođe, doneta je odluka da se vlasnicima vozila sa registarskim tablicama koje izdaju vlasti Srbije, sa imenima gradova na KiM, ponovo omogući da preregistruju vozila na registarske tablice "RKS".
Vlada je na elektronskoj sednici usvojila odluku da se omogući preregistracija vozila sa tablicama koje nose imena gradova na Kosovu – "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE" i "ĐA".
Vlasnicima vozila sa navedenim oznakama, registrovanim od 10. juna 1999. godine, do 21. aprila ove godine, omogući preregistracija. Rok za nju je od 1. avgusta 2022. do 31. septembra 2022. godine, odnosno dva meseca.
"Ovom odlukom se Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa", navodi se u saopštenju.
Takođe, prema odluci, vozila sa srpskim registarskim oznakama koja ulaze na KiM, moraju kao i proteklih meseci da imaju stiker – nalepnicu preko državnih simbola.
Korišćenje režima nalepnica važiće do 31. oktobra 2022. Ovaj mehanizam ne prejudicira maksimalni period boravka takvih vozila na teritoriji KiM.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NOVA ODLUKA VLASTI U PRIŠTINI O LIČNIM KARTAMA IZ SRBIJE Uveden reciprocitet, soapšteno i šta će biti sa registarskim tablicama

Izvor: Blic, 29.Jun.2022

Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd, koji ne prihvata kosovske lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.