OPTUŽENI ZA RASISAM Lideri najveće švajcarske političke partije na sudu jer su Albance sa Kosova predstavili kao nasilne kriminalce

Izvor: Blic, 13.Apr.2017, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPTUŽENI ZA RASISAM Lideri najveće švajcarske političke partije na sudu jer su Albance sa Kosova predstavili kao nasilne kriminalce

Dvojica lidera najveće političke partije u Švajcarskoj - Narodne stranke Švajcarske (SVP) optužena su za rasizam, jer su tokom kampanje Albance sa Kosova predstavili kao nasilne kriminalce, saopšteno je iz suda u Lozani.

Sudski postupak protiv dvojice lidera SVP-a vodi se zbog kršenja Zakona protiv rasizma, te vređanja na etničkoj osnovi.

Tokom kampanje, SVP je u stranačkom letku objavljenom u novinama naveo da "Kosovari" napadaju noževima Švajcarce, šaljući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << time poruku da je potrebno ograničiti dolazak migranata u Švajcarsku.

SVP je objavila ovaj letak u novinama nakon što je 2011. godine jedan Albanac sa Kosova napao nožem Švajcarca.

Lideri SVP-a su u više navrata izjavljivali da "Kosovar" nije ni rasa niti etnička pripadnost.

U Švajcarskoj trenutno živi oko 110.000 Albanaca sa Kosova, a mnogi su u ovu zemlju došli tokom devedesetih godina prošlog veka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.