Nisu pronađena tela na mestu navodne masovne grobnice srpskih žrtava

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu pronađena tela na mestu navodne masovne grobnice srpskih žrtava

Pretraga lokacije u selu Piskote, u okolini Đakovice, za koju se sumnjalo da krije tela 20 srpskih civila stradalih u logoru Likovac okončana je bez rezultata, rekao je za RTV KiM predsednik Komisije za nestale pri Vladi Kosova Prenk Đetaj. Đetaj kaže da na ovom terenu nisu pronadjeni nikakvi ljudski ostaci.

- Provera terena je izvršena juče, na mestu gde se sumnjalo da postoji masovna grobnica, međutim ništa nije nadjeno, rezultat je negativan. Mesto koje je obeleženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao sumnjivo je zatvoreno. Tokom pretrage bili su prisutni i predstavnici beogradske Komisije za nestale, predstavnici Tužilaštva za ratne zločine, kao i predstavnici Euleksa i svi oni su zaključili da na toj lokaciji nema onoga što je traženo - kazao je Đetaj u emisiji "Dogovor" RTV KiM.

Tužilaštvo: potrebna dalja istraga

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije smatra da je potrebna  dalja istraga lokacije Piskota  kod Đakovice gde se sumnja da su ostaci ubijenih kosovskih Srba, ali naredbu za nastavak  istrage mora da da Euleks,  rečeno je danas Beti u  Tužilaštvu. Izvor je povodom  tvrdnji Prenka Đetaja iz Komisije za nestale Vlade Kosova da na lokaciji nisu otkriveni ostaci  ljudskih tela, kazao da je  pretražen samo deo lokacije i da je potrebno istražiti i ostale kote na tom mestu. Izvor je pretragu lokacije Piskota uporedio sa ranijom istragom na

lokaciji Rudnica kod Raške gde  se na više različitih kota tragalo za ostacima ubijenih kosovskih  Albanaca. " Ne može se odustati posle samo jedne pretrage, već se mora istražiti i ostalo, ali naredbu o tome može da da Euleks", rekao je Betin sagovornik.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović kaže da je iz medija saznao da će u Piskotama biti pokrenuta istraga. Trifunović je razočaran što nadležne institucije nisu dobro ispitale informacije o postojanju grobnice u okolini DJakovice.

- Takve informacije su šok za članove porodica. Kada čujemo tako nešto onda se ponadamo da ćemo pronaći bar zemne ostatke naših najmilijih. Mi smo se odavno pomirili sa sudbinom da njih nema. Oko 90 odsto nas smatra da naši najmiliji nisu živi, ali se nadamo da ćemo naći njihove ostatke, i mi živimo u toj nadi - rekao je Trifunović.

On je dodao da su bili ubeđeni da je to sigurno, da će nešto sigurno naći i da se neće dogoditi isto kao u Žilivodama gde nakon četiri godine pretrage nije nadjeno ništa.

- Znači, informacije treba proveriti - rekao je Trifunović.

Đetaj je kritikovao predstavnike Euleksa što o slučaju Piskota nisu obavestili Komisiju za nestala lica u Prištini, već su o pokretanju istrage saznali, takodje, preko medija.

- Kasno smo bili informisani, to je bila naša primedba predstavnicima Euleksa, jer nas nisu obavestili o ovoj proveri. Ipak, mi smo ovaj slučaj ozbiljno shvatili i podržavamo i pomažemo u našim mogućnostima da se sve sumnjive lokacije provere, jer jedino tako možemo doći do istine o tome da li ostataka ima ili nema - rekao je Đetaj.

Prema podacima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u logoru Likovac su bili zatočeni i rudari sa kopa Belaćevac.

Tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u ponedeljak da u saradnji sa Euleksovim tužilaštvom proverava informacije o postojanju masovne grobnice u selu Piskote, kod đakovice.

Pretpostavljalo se da se na toj lokaciji nalaze tela srpskih civila nastradalih tokom 1998. i 1999. u logoru Likovac.

Sa područja Đakovice u tom periodu nestalo je 73 srpskih civila.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaključena istraga u Piskotama, tela nisu pronađena

Izvor: Studio B, 08.Okt.2014

Pretraga lokacije u selu Piskote, u okolini Đakovice, za koju se sumnjalo da krije tela 20 srpskih civila stradalih u logoru Likovac okončana je bez rezultata, rekao je za RTV KiM predsednik Komisije za nestale pri Vladi Kosova Prenk Đetaj...Đetaj kaže da na ovom terenu nisu pronađeni nikakvi ljudski...

Nastavak na Studio B...

Nema masovne grobnice kod Đakovice?

Izvor: Mondo, 08.Okt.2014

Pretraga lokacije u selu Piskote kod Ðakovice, za koju se sumnjalo da krije tela 20 srpskih civla stradalih u logoru Likovac, okončana je bez rezultata, potvrdio je predsednik Komisije za nestale pri vladi Kosova Prenk Ðetaj...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija..Provera terena je izvršena...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.