Priština: Nema masovne grobnice kod Đakovice

Izvor: RTS, 08.Okt.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Nema masovne grobnice kod Đakovice

Pretraga lokacije u selu Piskota u okolini Đakovice, za koju se sumnjalo da krije tela 20 srpskih civla stradalih u logoru Likovac, okončana je bez rezultata, rekao predsednik Komisije za nestale kosovska vlade Prenk Đetaj.

Đetaj je rekao da je provera terena izvršena juče na mestu gde se sumnjalo da postoji masovna grobnica, ali ništa nije nađeno. Mesto koje je obeleženo kao sumnjivo je zatvoreno, dodao je Đetaj, a prenosi Fonet.

Proveri lokacije su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prisustvovali i predstavnici Komisije za nestale Vlade Srbije, predstavnici Tužilaštva za ratne zločine, kao i predstavnici Euleksa i svi su zaključili da na toj lokaciji nema onoga što je traženo, naveo je Đetaj za kosovsku televiziju.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović, kaže da je iz medija saznao da će u Piskoti biti pokrenuta istraga i dodaje da je razočaran što nadležne institucije nisu dobro ispitale informacije o postojanju grobnice u okolini Đakovice.

"Takve informacije su šok za članove porodica, jer kada čujemo tako nešto ponadamo se da ćemo pronaći bar zemne ostatke naših najmilijih. Mi smo se odavno pomirili sa sudbinom da ih nema, ali se nadamo da ćemo naći njihove ostatke, istakao je Trifunović.

I Đetaj je kritikovao predstavnike Euleksa jer je i on, kako tvrdi, saznao za pokretanje istrage iz medija.

Prema podacima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, u logoru Likovac su bili zatočeni i rudari sa kopa Belaćevac.

Tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u ponedeljak da u saradnji sa Euleksovim tužilaštvom proverava informacije o postojanju masovne grobnice u selu Piskota, kod Đakovice.

Pretpostavljalo se da se na toj lokaciji nalaze tela srpskih civila natradalih tokom 1998. i 1999. u logoru Likovac. Sa područja Đakovice u tom periodu nestalo je 73 srpskih civila.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.