• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema masovne grobnice kod Đakovice?

Izvor MONDO/Agencije

Pretraga lokacije u selu Piskote kod Ðakovice, za koju se sumnjalo da krije tela 20 srpskih civla stradalih u logoru Likovac, okončana je bez rezultata, potvrdio je predsednik Komisije za nestale pri vladi Kosova Prenk Ðetaj.

Provera terena je izvršena juče na mestu gde se sumnjalo da postoji masovna grobnica, ali ništa nije nađeno. Mesto koje je obeleženo kao sumnjivo je zatvoreno, rekao je Ðetaj.

Proveri lokacije su prisustvovali i predstavnici beogradske Komisije za nestale, predstavnici Tužilaštva za ratne zločine, kao i predstavnici Euleksa i svi su zaključili da na toj lokaciji nema onoga što je traženo, kazao je Ðetaj u emisiji "Dogovor" RTV Kim.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović kaže da je iz medija saznao da će u Piskotama biti pokrenuta istraga i dodaje da je razočaran što nadležne institucije nisu dobro ispitale informacije o postojanju grobnice u okolini Ðakovice.

Takve informacije su šok za članove porodica, jer kada čujemo tako nešto ponadamo se da ćemo pronaći bar zemne ostatke naših najmilijih. Mi smo se odavno pomirili sa sudbinom da ih nema, ali se nadamo da ćemo naći njihove ostatke, rekao je Trifunović.

Ðetaj je kritikovao predstavnike Euleksa što o slučaju Piskota nisu obavestili Komisiju za nestala lica u Prištini, već su o pokretanju istrage saznali iz medija.

Prema podacima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, u logoru Likovac su bili zatočeni i rudari sa kopa Belaćevac.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije smatra da je potrebna dalja istraga lokacije Piskota kod Đakovice, gde se sumnja da su ostaci ubijenih kosovskih Srba, ali naredbu za nastavak istrage mora da da Euleks.

Izvor je povodom tvrdnji Prenka Đetaja iz Komisije za nestale Vlade Kosova da na lokaciji nisu otkriveni ostaci ljudskih tela, rekao da je pretražen samo deo lokacije i da je potrebno istražiti i ostale kote na tom mestu.

Izvor je pretragu lokacije Piskota uporedio sa ranijom istragom na lokaciji Rudnica kod Raške, gde se na više različitih kota tragalo za ostacima ubijenih kosovskih Albanaca.

"Isto je potrebno uraditi i na lokaciji kod Đakovice. Ne može se odustati posle samo jedne pretrage, već se mora istražiti i ostalo, ali naredbu o tome može da da Euleks", rekao je Betin sagovornik.

Tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u ponedeljak da u saradnji sa Euleksovim tužilaštvom proverava informacije o postojanju masovne grobnice u selu Piskote, kod Ðakovice.

Pretpostavljalo se da se na toj lokaciji nalaze tela srpskih civila natradalih tokom 1998. i 1999. u logoru Likovac.

Sa područja Ðakovice u tom periodu nestalo je 73 srpskih civila.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mare

Prvo najavite da znate gde je grobnica i najavite datum kad cete otici da proverite. Posle toga sacekajte sedam dana pa onda ostanite zapanjeni sto grobnice nema.

special image