Neizvesna sudbina 900  zaposlenih u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Politika, 21.Jul.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna sudbina 900 zaposlenih u Kosovskoj Mitrovici

Spremni smo da novom rukovodstvu predamo zgradu Administrativne kancelarije i po standardima obučeno osoblje, kaže Adrijana Hodžić, doskorašnja šefica prištinske Kancelarije

Kosovska Mitrovica – Iako se već radi na izradi budžeta  opštine severne Mitrovice  za sledeću godinu još uvek je nepoznato koliko će  od oko 900 zaposlenih  u javnom sektoru koje finansira Srbija, ali  i Priština sačuvati radno mesto, jer kosovske vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << traže da se taj broj prepolovi.

Sasvim sigurno od 160 radnika opštine severna Kosovska Mitrovica, ali i još 650 zaposlenih u ustanovama koje plaća lokalna samouprava (parama iz budžeta Republike Srbije) neće ostati u istom broju na platnom spisku Prištine u 2015. godini.

Pitanje je i šta će biti sa 55 radnika angažovanih u Administrativnoj kancelariji koju je 2012. osnovala vlada u Prištini, a oni se vode kao radnici lokalne samouprave.

Ksenija Božović, predsednica  skupštine opštine severna Mitrovica, koja je i predsednik Komisije za izradu budžeta za 2015. godinu, za „Politiku” kaže da se na njemu uveliko radi i da će biti završen u avgustu, ali da se još ne zna koliko će radnika u novoj opštini biti radno angažovano.

– Izvesno je da će biti urađena nova sistematizacija. Čekamo na formiranje Zajednice srpskih opština, koja podrazumeva i neka nova radna mesta. Skupština će voditi računa o svakom građaninu i nadamo se da niko neće ostati bez posla – kaže Ksenija Božović. Ona ukazuje na činjenicu da novoizabrano rukovodstvo i odbornici, u nedostatku opštinske zgrade, sednice održavaju u iznajmljenim prostorijama, a rade po partijskim kancelarijama.

Na komentar novinara „Politike” da je Adrijana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije, sa sedištem u Bošnjačkoj mahali voljna da „istog momenta” preda i zgradu i zaposlene novom mitrovičkom rukovodstvu, Ksenija Božović kaže:

– O tome nisam zvanično obaveštena.

Pokušali smo juče da dobijemo odgovore na brojna pitanja od Gorana Rakića, gradonačelnika severne Mitrovice, ali i od Marka Đurića, šefa Kancelarije za Kosmet, budući da je Adrijana Hodžić za „Politiku” kazala da se pitanje opštinske zgrade rešava na „nivou visoke politike”, međutim, obojica su bila nedostupna za komentar.

– Onog trenutka kada se na nivou visoke politike bude postigao dogovor, spremna sam na primopredaju dužnosti. Što se tiče poslovnog prostora, on postoji, jer kada je svojevremeno vlada u Prištini izgradila ovaj objekat, imala je na umu da će opština severna Mitrovica i Kancelarija biti spojene i funkcionisati u okviru jednog sistema. Spremna sam da predam visokoobučeni kadar, koji je iskustvo sticao u Americi, Nemačkoj, Estoniji... i ima odgovarajuće sertifikate za pružanje opštinskih usluga – kaže Adrijana Hodžić, ističući da sa novoizabranim mitrovičkim rukovodstvom ima „izuzetno dobru saradnju”.

Po njenim rečima, „novi šef Mitrovice je Goran Rakić”, a ona je, kako kaže, za dve godine mandata uspela da napravi multietnički opštinski kadar, to jest da „preslika multietničnost grada” i uposli 30 Srba, 15 Albanaca, sedmoro Bošnjaka, dvoje Turaka i jednog radnika iz redova goranske zajednice.

B. Radomirović

objavljeno: 21.07.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.