Na severu Kosmeta mirno, Srbi čekaju jutro na barikadama

Izvor: Blic, 27.Jul.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na severu Kosmeta mirno, Srbi čekaju jutro na barikadama

KOSOVSKA MITROVICA - Situacija na severu Kosmeta sinoć je bila mirna, a lokalni Srbi odlučili su da noć provedu na barikadama - čekajući osam sati ujutro i najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu.

Oko 200 Srba je i drugu noć za redom bilo na blokadama u mestu Rudare, u opštini Zvečan, a, kako javlja izveštač Tanjuga, Srbi drže u blokadi magistralni put koji vodi prema Raškoj i prelazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jarinje, dok su ulice Zvečana skoro potpuno puste.

U severnom delu Kosovske Mitrovice se, za razliku od prethodnih noći, ne primećuje pojačano prisustvo kosovske policije i Kfora i situacija je mirna.

Na mostu na Ibru, koji razdvaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice, nema čak ni uobičajene patrole kosovske policijske službe, a policajaca ima tek na južnoj strani mosta, gde je, kao i obično, parkiran i jedan kamion Kfora.

Tanjugov reporter javio je i da su Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice i sinoć dolazili automobilima do naselja Bošnjačka mahala u severnom delu grada i kupuju benzin, iako je vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije. U severnom delu Kosovske Mitrovice nafta se prodaje na improvizovanim benzinskim pumpama i to po nižim cenama nego u ostalim krajevima Kosova i Metohije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je Tanjugu da su ljudi uznemireni zbog poslednjih dešavanja u toj opštini i da će ostati na blokadama do jutra, ali i narednih dana.

U pucnjavi kod Zubinog potoka, kada je grupa pripadnika KPS u dva džipa pokušala da se vrati na prelaz Brnjak koji su tri sata ranije napustili, u utorak je pod još nerazjašnjenim okolnostima ranjen kosovski policajac Enver Zumberi, koji je sinoć oko 22 sata podlegao povredama.

Portparol Kosovske policije Arber Beka rekao je Tanjugu da je još jedan kosovski policajac hospitalizovan u kiliničkom centru u Prištini, ali da nije životno ugrožen.

Šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je sinoć da je situacija u Leposaviću mirna, ali da se Srbi, koji su u ponedeljak uveče na delu puta ka administrativnom prelazu Jarinje postavili barikade, ne razilaze.

"Ostaćemo ovde i tokom noći, a ujutro nas očekuje, nadam se, dogovor o prekompoziciji pravila za normalno funkcionisanje administrativnih prelaza na severu", izjavio je Stefanović Tanjugu.

On je još dodao da su, uprkos tome što je situacija trenutno mirna, okupljeni Srbi rešeni da ostanu cele noći i da dežuraju kako bi sprečili eventualne nove pokrete specijalaca kosovske policije.

Hašim Tači održao je vanrednu konferenciju za novinare povodom krize na severu Kosova i poručio da akcija kosovskih specijalaca na punktovima Brnjak i Jarinje "nije bila provokacija".

"Odluka prošle noći nije bila laka, ali je bila fer i neophodna jer - na kraju krajeva - ja kao premijer imam zakonsko pravo da donosim teške odluke", kazao je Tači, nazvavši sever pokrajine "crnom rupom Kosova i Evrope" u kojoj vlasti u Prištini "uvode red".

Kosovski specijalci su u ponedeljak oko 22 sata zauzeli administrativni punkt Brnjak, ali su se u utorak pre podne odatle povukli da bi nekoliko sati kasnije ponovo pokušali da ga preuzmu. Pokušaje da zauzmu Jarinje u noći između ponedeljka i utorka sprečili su Srbi iz Leposavića, postavljanjem blokada kroz grad.

Posle više od 20 sati i odlučnog reagovanja Beograda, ali i međunarodne zajednice, sinoć je, u drugom pokušaju, potvrđen dogovor o povlačenju pripadnika Rosa u Prištinu.

Borko Stefanović je rekao novinarima da je s komandantom Kfora dogovoreno i da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do sutra ujutru u osam sati.

U međuvremenu je situacija na severu bila prilično konfuzna i nejasna.

Iako je juče pre podne takođe saopšteno da je došlo do dogovora, Priština je saopštavala tokom dana da neće povući specijalce.

U međuvremenu, reagovale su i Ujedinjene nacije, apelujući sinoć na mirno razrešenje novonastale situacije na severu Kosova, a u sedištu UN u Njujorku agenciji Tanjug je potvrđeno da su u toku konsultacije zvaničnika UN sa UNMIK-om o tome kako da se doprinese smirivanju napetosti.

"Želeli bismo da se sve reši na miran način, kroz dijalog i pregovore", rekla je sinoć Tanjugu portparolka UN Iri Kaniko. Ona je, međutim, napomenula da UN još nemaju dovoljno podataka o tome šta se događa na Kosovu.

Povezane vesti: Priština uz pomoć Amerike želi da otme sever Kosova Tači: Mi samo ostvarujemo naša ustavna i zakonska prava Pogledajte snimke: Čaure i tragovi krvi posle pucnjave na Brnjaku EU ne odobrava poteze Prištine, traži povratak na prethodno Tadić: Srbija neće ratovati
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Raška

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi dočekali jutro na barikadama

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2011

Situacija na severu Kosmeta sinoć je bila mirna, a lokalni Srbi odlučili su da noć provedu na barikadama - čekajući osam sati ujutro i najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu...Oko 200 Srba je i drugu noć za redom bilo na blokadama u mestu Rudare, u opštini Zvečan, a...

Nastavak na Vesti-online.com...

Na severu Kosova mirno

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2011

Noć na severu Kosova protekla je mirno, a izvestan broj građana je, i pored hladnoće, dežurao na barikadama uz logorsku vatru, u automobilima, šatorima i improvizovanim objektima.

Nastavak na Radio 021...

Mirno na severu Kosovu

Izvor: RTS, 27.Jul.2011

Pripadnici KPS-a srpske nacionalnosti od jutros rade na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, kao što je bilo i pre izbijanja incidenata na severu Kosova. Lokalni Srbi proveli noć na barikadama, čekajući najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu. Iz predostrožnosti...

Nastavak na RTS...

Srbi napravili barikade kod Leposavića i Zubinog Potoka

Izvor: S media, 27.Jul.2011

Magistralni put Mitrovica-Raška je danas blokiran kod Leposavića. Srbi nasuli nekoliko desetina kubika peska i šuta. Balvani na putu Mitrovica - Zubin Potok. Blokiran i najbliži lokani put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak. ..Magistralni put Mitrovica-Raška je danas blokiran kod Leposavića,...

Nastavak na S media...

Barikade u Zvečanu i Mitrovici

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jul.2011, 01:43

Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice treću noć zaredom nalaze se na barikadama koje su postavljene u mestu Rudare, opština Zvečan, na severu Kosova. Srbi koji se nalaze na barikadama zabrinuti su razvojem događaja, ali su odlučni u nameri da se suprotstave pokušajima uvođenja carine u ovom delu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.