Mirno na severu Kosovu

Izvor: RTS, 27.Jul.2011, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno na severu Kosovu

Pripadnici KPS-a srpske nacionalnosti od jutros rade na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, kao što je bilo i pre izbijanja incidenata na severu Kosova. Lokalni Srbi proveli noć na barikadama, čekajući najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu. Iz predostrožnosti ostaju na istim pozicijama i danas.

Situacija na severu Kosova je mirna. Na administrativnim prelazima Brnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Jarinje od jutros rade pripadnici KPS-a srpske nacionalnosti kako je bilo i pre izbijanja incidenata, javlja dopisnik RTS-a. Tokom noći saobraćaj se odvijao normalno. I dalje je blokirana po jedna kolovizna traka na putu ka Zubinom Potoku i Leposaviću.

Lokalni Srbi proveli su noć na barikadama, čekajući najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu, a kako su najavili, iz predostrožnosi će ostati danas.  

Dogovor o povlačenju pripadnika specijalnih jedinica "Rosu" u Prištinu potvrđen je sinoć, posle više od 20 sati od kako su njihovi pripadnici pokušali da preuzmu prelaze na administrativnoj liniji na severu Kosova.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je, juče, da je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom postignut dogovor o povlačenju svih pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine u Prištinu.

Sa komandantom Kfora, takođe, dogovoreno je da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do danas u 8 sati, rekao je novinarima Stefanović.

Šef srpskog pregovaračkog tima je pozvao Srbe da na kontrolnim tačkama u Jarinju i Brnjaku ostanu i tokom večeri i noći zbog opreza od eventualne zloupotrebe ili u slučaju da kosovske vlasti ne poštuju odluku.

Kosovski premijer Hašim Tači naredio je specijalnim jedinicama policije da zauzmu dva prelaza na severu Kosova u noći između ponedeljka i utorka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.