Kurti direktno zapretio? Niko ne može da speči specijalne policijske snage da odu na sever

Izvor: B92, 25.Avg.2022, 19:54

Kurti direktno zapretio? "Niko ne može da speči specijalne policijske snage da odu na sever"

Samoprozvani premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da 1. septembar ostaje rok od kada će se primenjivati odluka o preregistraciji tablica na severu KiM.

Dodao je i da "niko ne može da speči specijalne policijske snage da odu na sever".

Kurti je, nakon sastanka s međunarodnim predstavnicima Miroslavom Lajčakom i Gabrielom Eskobarom u Prištini, rekao je da će od 1. septembra takođe početi da se "primenjuje reciprocitet sa ličnim dokumentima za građane Srbije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je dodao da, ako bude narušena sigurnosna situacija na severu, reagovaće institucije lažne države Kosovo.

"Juče sam se sreo sa komandantom Kfora Kajarijem, sa našom policijom i Eulexom. Barikade nisu rešenje. Postoji državni mehanizam koji će reagovati, to nije samo policija, nego i specijalne policijske snage i niko ne može zaustaviti specijalnu policiju da dođe na sever. Sever Kosova (i Metohije) je deo (lažne države) Kosova, nalazi se na Kosovu (i Metohiji) i nikada nije bilo više vladavine prava na severu Kosova (i Metohije) nego sada", tvrdi Kurti.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras da je kosovski premijer Aljbin Kurti danas najotvorenije zapretio sukobima i eskalacijom nasilja na severu Kosova, jer nikako drugačije ne može da se shvati njegova poruka da niko ne može da spreči specijalne jedinice Rosu da intervenišu na severu Кosova i Metohije.

"Za Kurtija imam samo jednu poruku - NATO je dužan da speči svaki pokušaj upada ROSU na sever! Ako oni neće, upade ROSU će sprečiti srpski narod! Da budem sasvim jasan - reč je o direktnoj i ogoljenoj pretnji nasiljem, silom i sukobima koje Kurti priziva da bi zauzeo sever Kosova i Metohije kojim je godinama opsednut. Jasno i glasno - Rosu nema šta da traži na severu Kosova i Metohije, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma", rekao je Petković.

On podseća da je za policijske poslove na severu, a prema Prvom briselskom sporazumu, nadležan isključivo Regionalni direktorat policije - Sever u kom po etničkoj strukturi mora biti najmanje 95 odsto Srba, a čiji se komandant bira na predlog četiri gradonačelnika sa severa KiM.

Kako je rekao takozvane jedinice Rosu koje predstavljaju do zuba naoružane formacije sa oklopnim vozilima ne smeju na sever KiM bez dozvole komandanta Kfora i četiri srpska gradonačelnika, a na osnovu sporazuma koji je Priština potpisala sa NATO 2013. godine.

"Maske su pale i sada je sasvim jasno ono na šta od početka Beograd upozorava - da je jedini i pravi Kurtijev cilj izazivanje sukoba i proterivanje srpskog naroda. I ukoliko neko ne zaustavi ovog čoveka, on će od čitavog regiona napraviti bure baruta jer je spreman na sve. Beograd će učiniti sve da sačuva mir, ali neće dopustiti progon i nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji!", rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI SPECIJALCE DA UPADNU NA SEVER KIM" Kurti ponovo preti Srbima, lažni premijer najavljuje krvoproliće

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2022

"Ako bude narušena sigurnosna situacija na severu, reagovaće institucije lažne države Kosovo"..Samozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti rekao je da 1. septembar ostaje rok od kada će se primenjivati odluka o preregistraciji tablica na severu Kosova i Metohije i dodao da "niko ne može...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.