Kosovo suspendovalo sporazum sa Srbijom o ZSO

Izvor: Blic, 10.Nov.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo suspendovalo sporazum sa Srbijom o ZSO

Ustavni sud Kosova je privremeno suspendovao sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih opština, javljaju prištinski mediji.

Kako javljaju kosovski mediji, Ustavni sud Kosova odluku je doneo na osnovu zahteva koji je podnela predsednica Kosova.

Ustavni sud je odluku doneo jednoglasno. Formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke ovog suda.

Sporazum je postignut u Briselu u avgustu.

Breaking: Kosovo's Constitutional Court has just suspended >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << the Brussels agreement with Serbia, reached in August of this year.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je ranije od Ustavnog suda zatražila ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Jahjaga je rekla da je, posle razgovora sa premijerom i njegovim zamenikom, kao i sa liderima opozicije, donela odluku da se obrati Ustavnom sudu i zatraži da se oceni koliko su principi sporazuma o Zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom Kosova.

Jahjaga je to učinila u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima.

Ustavni sud je imao rok od 60 dana da odgovori.

Kosovski premijer Isa Mustafa je prošlog meseca rekao da njegova vlada neće spovoditi Sporazum o Zajednici srpskih opština ukoliko Ustavni sud proceni da su njegove odredbe suprotne kosovskim zakonima.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, smatra da je u pitanju odluka kosovskog političkog vrha, a ne suda.

- Ovde se radi o svesnoj nameri, odnosno dogovoru političkog vrha. Vrši se opstrukcija dogovora o ZSO. Mislim da će se to nastaviti, što je neprihvatljivo jer bi to moglo da dovede do zastoja normalizacije odnosa, može da ih ugrozi i obesmisli. U igri je suprotstavljanje Briselskom sporazumu. Nema opravdanja zašto Priština odugovlači sa formiranjem ZSO - kaže za “Alo!” Drecun.

Odluka Ust.Suda Kosova je jos jedna politicka odluka koja samo pokusava da odlozi primenu sporazuma o ZSO,i smanji pol.tenziju u Pristini.

 Preko Tvitera se oglasio Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, koji ovu odluku smatra skretanjem pažnje nakon neuspega s glasanjem u Unesku.

Nakon neuspeha oko clanstva u UNESKo,potrebno je skrenuti paznju javnosti na neku drugu temu,pa je zato usledila "hitra" reakcija U.Suda !
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.