Đurić: Na pitanje o ZSO, Evropa sleže ramenima

Izvor: Politika, 10.Nov.2015, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Na pitanje o ZSO, Evropa sleže ramenima

Evropska komisija nije želela da komentariše odluku kosovskog Ustavnog suda o suspenziji sporazuma o Zajednici srpskih opština jer „ne komentariše tekuće pravne postupke”

Beograd očekuje da Evropska unija izvrši pritisak na Prištinu da počne da primenjuje Briselski sporazum, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić reagujući na odluku kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o Zajednici srpskih opština. On je najavio da će Srbija nastaviti da radi na nacrtu Statuta o Zajednici srpskih opština (ZSO) bez obzira na jednostrane odluke Prištine. Vlada Kosova saopštila je da ostaje privržena dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom i ostvarivanju postignutih sporazuma i podseća da je privremena mera koju je doneo Ustavni sud normalna procedura predviđena tačkom 2 Briselskog sporazuma.

Srbija je, međutim, kako kaže Marko Đurić, ogorčena jer je Priština napustila Briselski sporazum i javno odbija da sprovodi sporazum o ZSO. On smatra da poslednja odluka Ustavnog suda Kosova pokazuje da Priština nikada nije ni imala nameru da sprovodi sporazum o obrazovanju ZSO.

„Ta situacija je u političkom smislu neodrživa. Postavlja se pitanje kome i na koji način mi možemo da verujemo u nastavku dijaloga, ako ne postoji spremnost da se na Prištinu izvrši minimalni pritisak da sprovede makar jednu elementarnu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je da Vlada Kosova donese uredbu o formiranju ZSO”, rekao je Đurić, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On smatra da nije ispravno da Priština posle svega nastavi da uživa kontinuiranu podršku za svoje aspiracije u međunarodnoj zajednici, niti podršku za SSP ili pokušaj ulaska u Unesko.

„Šta će sada reći i uraditi EU nakon suspenzije? Zamislite samo da je bilo obrnuto i da je Vlada Srbije izašla s takvom inicijativom i izašla izvan samog teksta Briselskog sporazuma. Uveren sam da bi reakcija bila momentalna i energična”, kaže Đurić.

Da u slučaju Prištine to neće biti slučaj govori i jučerašnja reakcija Evropske komisije u kojoj nisu hteli da komentarišu odluku kosovskog Ustavnog suda.

„Mi ne komentarišemo tekuće pravne postupke”, saopštila je novinarima Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i dodala da Brisel od obe strane u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine očekuje primenu sporazuma o ZSO.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, koja boravi u Prištini, smatra da odluka o suspendovanju sporazuma o ZSO nije neprijateljski akt prema Srbiji. Ona ističe da treba sačekati konačnu odluku ustavnog suda i ukoliko on utvrdi da je sporazum u suprotnosti s kosovskim ustavom, onda će ipak, kaže ona, morati da se menja Briselski sporazum.

Đurić podseća i da od 25. avgusta, kad su premijeri Srbije i Kosova, Aleksandra Vučić i Isa Mustafa potpisali Briselski sporazum, Priština nije učinila ništa kako bi donela izvršnu uredbu o osnivanju ZSO, kao i da se zbog toga još nije video bilo kakav ozbiljniji pritisak EU.

„Naprotiv, ono što smo videli jeste kontinuirana podrška Prištini u pitanju evrointegracija. Do kada će trajati farsa čiji je jedini cilj da onemogući Srbe na KiM da imaju više prava, da izvrgne ruglu poverenje koje pokušava da se izgradi u Briselu i čiji je cilj da omalovaži i ponizi Srbiju i srpski narod. Svaki odgovor koji smo mogli da dobijemo na pitanje kad će sporazum biti poštovan, izgledao je tako što oni slegnu ramenima i odgovore – što je pre moguće”, istakao je Đurić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin smatra da nije slučajno što je kosovski Ustavni sud suspendovao sporazum o formiranju ZSO baš dan posle odluke Uneska da Kosovo ne bude primljeno u tu instituciju. On kaže da to znači da Priština uvek pokušava da svoje poraze leči na Srbima.

Beograd će, prema Đurićevoj najavi, narednih dana obaviti intenzivne konsultacije s predstavnicima Srba sa KiM i u saradnji sa njima donositi odluke o daljim koracima. Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić kaže da je suspendovanje sporazuma o ZSO, pokušaj Albanaca da odlože njegovu implementaciju, a to bi, uveren je, loše uticalo na povratak Srba.

--------------------------------------------------------------------------------

Rakić: Odluka Ustavnog suda mora da bude pozitivna

Odluku Prištine da suspenduje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, dok se Ustavni sud ne izjasni, sa negodovanjem je primljena kod predstavnika Srba s Kosmeta. Oni očekuju da ovaj najvažniji sporazum za srpsku zajednicu bude pozitivno ocenjen, s tim što međunarodna zajednica, koja je garant svih dogovora, mora da natera kosovsku vlast da dogovoreno i realizuje.

Goran Rakić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, za „Politiku” kaže da Priština ponovo kupuje vreme i prolongira obaveze i dogovore koji joj ne odgovaraju, ali da ocena Ustavnog suda mora da bude pozitivna.

„Ovo je sada test za međunarodnu zajednicu, koja mora da pokaže da ne postoje dvostruki aršini. Evidentno je da Priština ponovo odlaže ono što joj ne odgovara, a očigledno je da su vladajuće albanske strukture imale na umu kako da udovolje opoziciji”, smatra gradonačelnik Rakić.

B. R.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština suspendovala sporazum o ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2015

Kosovski Ustavni sud danas je suspendovao sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština ZSO, objavljeno je na sajtu tog suda...Na današnjoj sednici, kosovski Ustavni sud je, u vezi sa zahtevom za ocenu ustavnosti odluke o formiranju ZSO, jednoglasno odobrio privremenu meru kojom se obustavlja sprovodenje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.