Priština, Ustavni sud suspendovao Sporazum o formiranju ZSO

Izvor: RTS, 10.Nov.2015, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština, Ustavni sud suspendovao Sporazum o formiranju ZSO

Kosovski Ustavni sud suspendovao je danas Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke tog suda.
Sud je na današnjoj sednici otvorio raspravu po zahtevu kosovske predsednice, da se ispita ustavotvornost elemenata za formiranje ZSO.

Ovde možete pogledati odluku kosovskog Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština. 
Kosovska predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Atifete Jahjaga je zbog otpora opozicije u kosovskoj skupštini i zahteva da se poništi sporazum iz Brisela sa Beogradom o formiranju ZSO, odlučila da zatraži tumačenje Ustavnog suda.
Ustavni sud je nakon današnje sednice doneo i objavio odluku o privremenim merama obustavljanja sprovođenja daljih pravnih radnji na osnovu opštih principa – ključnih elemenata ZSO na Kosovu.
Suspenzija sporazuma o ZSO biće na snazi do početka januara sledeće godine, do kada će sud doneti odluku "za" ili "protiv" sporazuma o ZSO, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.
Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da će poštovati odluku Ustavnog suda, ma kakva ona bude bila.
Ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju ZSO zatražila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga, posle serije protesta kosovske opozicije, pre svih pokreta "Samoopredeljenje" i Alijanse za budućnost Kosova.
Kosovski Ustavni sud objasnio je da suspenzija sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština "ne prejudicira dalje odluke" koje će taj sud doneti.
Na sajtu Ustavnog suda objavljen je sastav sudskog veća: Arte Rama Hajrizi (predsednica suda koja je potpisala akt o suspenziji), Bugarka Snežana Botušarova (sudija-izvestilac u slučaju ZSO), Ivan Čukalović, Amerikanac Robert Karolan, Altaj Suroi, Almir Rodrigez iz Portugalije i Bekim Sejdiju.  
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština teško podnosi poraz! Suspendovali ZSO

Izvor: Mondo, 10.Nov.2015

Kosovski Ustavni sud danas je suspendovao sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština ZSO, objavljeno je na sajtu tog suda...Foto: iStock Priština..Na današnjoj sednici, kosovski Ustavni sud je, u vezi sa zahtevom za ocenu ustavnosti odluke o formiranju ZSO, jednoglasno odobrio privremenu meru...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.