Hoti: ZSO je zatvorena tema; Đurić: Bez ZSO nema napretka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2020, 15:34

Hoti: ZSO je zatvorena tema; Đurić: Bez ZSO nema napretka

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je danas da Priština neće napraviti kompromis da bi postigla konačni sporazum sa Beogradom, ali je izrazio bojazan u pogledu načina nastavka dijaloga nakon insistiranja srpske strane da otvori temu ZSO.

Kako je ocenio, proces dijaloga svakako neće biti zaustavljen zbog krivice Kosova.

"Zajednica je gotova tema, zaključena 2013. godine, ali dijalog neće zastati zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imamo jasne principe dogovorene sa našim međunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost", rekao je Hoti, prenosi prištinski Ljajmi.

Govoreći o nacrtu Zakona o ekonomskom oporavku koji već pet puta nije usvojen u kosovskoj skupštini, on je rekao da to ništa ne znači i da nisu svi poslanici vladajuće koalicije bili u skupštini jer su neki bili na putu, drugi iz drugih razloga.

"Na sledećem zasedanju verujem da će se glasati", rekao je Hoti.

Đurić: Bez ZSO nema napretka

Zajednica srpskih opština je obaveza Prištine i dok god ona ne bude formirana sa svim dogovorenim nadležnostima, nemoguće mi je da zamislim bilo kakav suštinski napredak u dijalogu, poručio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je konstatovao da "bezobrazluk Avdulaha Hotija nema granica", jer sada se već svakodnevno ruga i Evropskoj uniji i Beogradu navodeći da je za njega tema Zajednice srpskih opština zatvorena.

Dijalog Beograda i Prištine jedinstven je po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od posrednika u dijalogu, predočio je Đurić u pisanoj izjavi.

Mi nećemo propustiti priliku da razgovaramo o bilo kojoj temi, ali pitanje je kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč, ni potpis, naglasio je Đurić.

Đurić tvrdi da Hoti nije tako osion u Briselu, "gde je najčešće prestrašen i manji od makovog zrna", ali da njegove provokacije ne smeju ostati bez odgovora Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Hoti: Kosovo neće praviti kompromise

Izvor: Danas, 01.Okt.2020

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je danas da Kosovo neće praviti kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom i izrazio je nedoumicu u pogledu načina nastavka dijaloga posle insistiranja srpske strane da otvori temu ZSO, koja je, kako je rekao, zaključena još 2013. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.