Fehratović: Poslanici manjina podržavaju izveštaj i napore koji vode miru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 14:32

Fehratović: Poslanici manjina podržavaju izveštaj i napore koji vode miru

Šef poslaničke grupe "Za pomirenje SPP-US S-DSHV", Jahja Fehratović rekao je danas na posebnoj sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji da će taj poslanički klub podržati izveštaj o KiM i napore predsednika Srbije koji vode prema miru i prosperitetu.

On je rekao i da ne bi mogao da se stavi u cipele predsednika Aleksandra Vučića, i smatra da je on u najtežim momentima u kojima se može naći bilo koji državnik, jer je nasledio mnoge probleme koji nisu izazvani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegovim delovanjem već nasleđe generacija.

Fehratović je ocenio da je pitanje KiM najozbiljnije sa kojim se suočavaju narodi Balkana, iako se tiče najviše srpskog i albanskog.

"Svesni smo da je to balkanski čvor i da može imati velike posledice na ceo Balkan. Ohrabruje nas što ste ostali dosledni i što nikada nećete vraćati majkama decu u kovčezima. Zato nas ohrabruje i prva tačka o miru, stabilnost i bezbednosti građana", istakao je on.

On je rekao da poslanici bošnjackog naroda nemaju moć da presude, ali je pozvao poslanike pozicije i opozicije da se ozbiljno odnose prema ovoj temi, jer su odgovrni i za manjinske narode, i za svakog građanina države.

"Ne sme biti politikanstva na ovim temama, ni jeftinih politickih poena", rekao je Fehratović i pozvao da se odgovorno i zdravorazumski razmišlja, a da oni koji bi raspaljivali požar moraju da snose posledice.

On je rekao da se ne donosi laka odluka, ali da od nje zavisi da li će se spasavati ljudski životi ili će se zemlja gurati u propast i doba iz devedesetih godina.

"Na kraju dana opet se mora pregovarati i dogovarati, bolje dogovarati pre nego da bajoneti budu na bojištu", poručio je Fehratović.

Šef "Zeleno levog poslanickog kluba -Ne davimo Beograd-Moramo" Dragomir Lazović kritikovao je što poslanicima nije omogućeno, kako je rekao, da se upoznaju sa francusko-nemačkim predlogom, sem što je rečeno da je važan za pregovore, i za budućnost društva.

On je rekao da se svi slažu da je to važan predlog, ali tvrdi da nisu dobili poziv za konsultacije sem preko medija, da zato ne može da se govori o suštini plana i da mu nije jasno šta predstavlja 10 tačaka koje je Vučić izneo pitajući da li ima neko ko nije za mir, i bezbednost.

On je rekao da su za njegov klub neprihvatljivi tajni pregovri, i zatražio pauzu kako bi se održale konsultaije i sutra nastavili sednicu.

Lazović je rekao i da se od poslanika očekuje da daju blanko podršku Vučiću koji tumači tajni plan i zatražio da ga poslanici vide.

On je optužio vlast da vodi tajne pregovore u poslednjih 10 godina, i to ne u interesu građana Srbije već svoje vlasti.

Lazović tvrdi i da se vremenom pomeraju "crvene linije" Srbije kada je Kosovo u pitanju pa je primljeno i u FIFA, UEFA, MMF..., a sada se došlo do UN, EU i Saveta Evrope.

Lazović tvrdi i da se, umesto pronalaženja trajnih rešenja, stvaraju nove krize, a ljudi na KiM žive sve lošije.

On je rekao da treba doći do rešenja koje bi bilo dugoročno i da budu zadovoljni i Srbi i Albanci, a da bi članstvo u EU mogla da bude prilika za Srbiju, ali je ocenio da je Vučić prepreka evropskim integracijama.

"Želimo da se karte otvore i da se vidi da li u francusko nemačkom predlogu ima nešto dobro za Srbiju i da li će se prevazići problemi", rekao je Lazović i dodao da su oni spremni da doprinesu svojim predlozima.

Poslanici su prethodno glasali o trajanju rasprave i odbili predlog opozicije da se ona udvostruči.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić podsetio je da je juče održan kolegijum na kome su sve poslaničke grupe mogle da iznesu predloge o toku rasprave, kao i da nema svrhe da se rasprava produžava jer, kaže, ni prošli put nisu bili u sali tokom rasprave o KiM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dr. Fehratović: Podržavamo napore koji vode miru

Izvor: SandzakPress.net, 02.Feb.2023

Predsjednik poslaničke grupe “Za pomirenje SPP-USS-DSHV”, dr. Jahja Fehratović rekao je danas na posebnoj sjednici parlamenta posvećenoj Kosovu da će taj poslanički klub podržati izvještaj i napore predsjednika Srbije koji vode prema miru i prosperitetu. Dr. Fehratović je ocijenio da je pitanje...

Nastavak na SandzakPress.net...

Paunović: Ne prihvatam da ima većih patriota od nas, ni da sam deo izdajničke većine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023

Šef poslaničke grupe SPS - Ivica Dačić Snežana Paunović kazala je večeras da će ta poslanička grupa glasati za Izveštaj o Kosovu i Metohiji, a da će ona biti uz predsednika tamo gde bude najkorisnija..."Kada budete seli da razgovarate i kada dođete do situacije da donesete odluke, onda ću...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.