Iljir Deda: EU želi sporazum Beograda i Prištine sledeće godine

Izvor: Blic, 30.Nov.2012, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iljir Deda: EU želi sporazum Beograda i Prištine sledeće godine

Evropska unija želi da Beograd i Priština sredinom sledeće godine postignu nekakav politički sporazum, međutim tek će kvalitet kontakata najviših predstavnika dveju vlada u narednih nekoliko rundi pokazati da li će to biti moguće, smatra kosovski politički analitičar Iljir Deda.

Deda je agenciji Tanjug izjavio da neke evropske institucije u Briselu žele da na severu Kosova Srbi dobiju poseban status, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << možda region, ali da Priština i dalje upozorava da bi to moglo da destabilizuje region.

- Posledice po Kosovo i Srbe južno od Ibra u slučaju stvaranja regiona na severu Kosova bile bi negativne, jer došlo bi do destabilizacije pošto bi to faktički značilo dva entiteta i u dogledno vreme mogućnost raspada Kosova - rekao je Deda, koji je direktor kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika.

On, međutim, kako je rekao, strahuje da će se na kraju ipak doći do nekog rešenja koje bi se oslanjalo na plan Ahtisari plus, i smatra da bi, umesto toga, trebalo raditi na jačanju poverenja Srba na severu Kosova u prištinske institucije.

Komentarišući eventualni uticaj koji bi na budući tok dijaloga moglo imati oslobađanje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Deda je rekao da još nije izvesno da li će Haradinaj pre izbora sledeće godine doći na neku od najviših političkih funkcija u Prištini i da li će, shodno tome, biti neposredno uključen u politički dijalog sa Beogradom.

- Po nekim spekulacijama, ako Haradinaj postane premijer onda bi Tači trebalo da bude predsednik, ali se ne zna da li će se to dogoditi posle izbora ili već sad u decembru. Jedini razlog da dođe do rekonstrukcije vlade pre izbora bio bi dijalog sa Beogradom, a ključni razlog je upravo potreba da se nađe rešenje za sever - rekao je Deda.

Povezane vesti: Pavićević: U EU ne po cenu najvećih nacionalnih interesa EU: Ne verujemo da se kurs menja, Srbija sama bira tempo Ešton: Pred Beogradom i Prištinom teške odluke u dijalogu "Volstrit žurnal": Eštonova planira da se uključi u dijalog EU verovatno protiv uključivanja UN u dijalog, Vašington pomirljiviji

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EP: Ukinuti paralelne strukture

Izvor: B92, 01.Dec.2012, 20:09

Brisel -- Evropski parlament u predlogu rezolucije o Kosovu traži ukidanje paralelnih struktura na severu KiM. Podela Kosova nije rešenje, ističu evropski parlamentarci...To se navodi u predlogu rezolucije o Kosovu, koju će u ponedeljak razmotriti Spoljnopolitički odbor EP, i dodaje da EP "prima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.