Đurić: Srpska lista neće podržati formiranje kosovske vlade

Izvor: RTS, 02.Feb.2020, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Srpska lista neće podržati formiranje kosovske vlade

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Srpska lista neće glasati za podršku formiranju vlade u Prištini. Istakao je da to ne znači da neće razgovarati s političkim predstavnicima Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini.
Marko Đurić je istakao da predstavnici Srba neće prepustiti pozicije u Skupštini, jer bi, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao, u Prištini to najviše želeli kako bi i oni mogli da donesu zakon o otimanju srpskih svetinja.

Direktor Kancelarije za KiM je u izjavi za medije, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba na KiM i premijerkom Srbije Anom Brnabić, rekao da je ovakva odluka doneta imajući u vidu činjenicu da su u prethodnom periodu privremene prištinske vlasti na fundamentalan način izneverile poverenje Srba i njihovih predstavnika, ali i gazile prava srpskog naroda.
"Imajući u vidu činjenicu da su u prethodnom periodu privremene institucije u Prištini na fundamentalan način izneverile poverenje srpskog naroda na KiM, da su svojim delovanjem gazila kolektivna ljudska, ekonomska, politička prava Srba na KiM, srpski predstavnici su doneli odluku da ne podrže svojim glasovima formiranje buduće vlade", istakao je Đurić.
Kako je naveo, istovremeno Srpska lista nastaviće da sprovodi mandat koji je dobila od srpskog naroda na KiM, da predstavlja srpski narod, sa ciljem da se snažno bori na svakom koraku za interes srpskog naroda, da spreči otimanje imovine i naših svetinja.
"Iako Srpska lista neće podržati ovu vladu, to ne znači da neće razgovarati sa predstvanicima Albanaca na KiM i to sa ciljem zaštite našeg naroda i da se normalizuju odnosi", kazao je Đurić.
Dodao je da su se na današnjem sastanku dogovorili i da će srpski politički predstavnici na KiM sve svoje odluke o učešću u privremenim prištinskim instuticijama donositi uz konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, Kancelarijom za KiM i Vladom Srbije.
Čestitao je političkim predstavnicima Srba na KiM na tome što razgovaraju sa ljudima u Prištini koji ih često tretiraju kao ljude drugog reda, a posebno na tome što isto govore i u Beogradu i u Prištini.
Mora se uvažiti izbor srpskog naroda Poruka za političke lidere Albanaca jeste da moraju da uvaže izbor srpskog naroda i da demonstriraju svojim delima da "neće da hapse, proteruju", da neće da sprečavaju ekonomski razvoj Srba.
"Tako ćete pokazati da možemo da vam verujemo u budućnosti. Sada vam ne verujemo, ali vam pružamo šansu da nas demantujete da nećete hapsiti, proterivati... Ali nećemo vam dozvoliti da gazite srpske interese na KiM", kazao je direktor Vladine Kancelarije.
Đurić je naveo da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka i taj da će Srbija nastaviti i snažno ubrzati sprovođenje plana "Srbija 2020–2025" na KiM i snažno će nastaviti da podržava ulaganje u srpske sredine u južnoj pokrajini u okviru plana koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.

U okviru tog plana već se realizuje 348 projekata, podsetio je Đurić i dodao da je na današnjem sastanku dogovoreno da podrška i pomoć bude još proširena i iznosiće dodatnih 150 miliona evra.
"To konkretno znači što se tiče stambenog zbrinjavanja na KiM u narednih pet godina ćemo moći da se pozabavimo zaokruživanjem procesa pribavljanja krova nad glavom za svako srpsko domaćinstvo na KiM", kazao je Đurić.
Program obilaska srpskih domaćinstavaPodsetio je da je u prethodne četiri godine realizovano 1.700 novih kuća i stanova i dodao da je u okviru programa planirana izgradnja 4.700 potpuno novih stambenih jedinica.
Program podrazumeva i obnavljanje škola, domova zdravlja, kao i izgradnju puteva, dodao je direktor Vladine Kancelarije.
"Mislim da je veoma važno da i politički lideri Albanaca shvate da nemaju naspram sebe preostale Srbe na KiM, već jedinstven i složen srpski narod, Srbiju koja je rešena da probleme rešava na miran način, ali da je rešena da bude garant Srbima i njihovom opstanku i ostanku i zato toliko ulažemo.
Danas je potvrđeno da je cilj Vlade Srbije i Kancelarije, da institucije Republike Srbije u 2020. godini dođu do svakog srpskog domaćinstva i da se nastavi sa programom i kampanjom obilaska srpskih domaćinstava, koja je započeta od 1. januara. 2020.
"Gradonačelnici srpskih opština na KiM su i Novu godinu i Srpsku novu godinu i Božić i sve praznike imali obavezu da provedu radno, obilazeći srpske sredine na KiM razgovarajući sa ljudima i izveštavajući nas u Vladi i Kancelariji da bismo zajednički mogli da rešavamo konretne probleme ljudi", naveo je Đurić.
Pojasnio je da se rešavaju konkretni problemi jer je danas, kako kaže, borba za Kosovo i Metohiju borba za opstanak i ostanak svakog našeg čoveka na KiM.
"Borba za KiM je danas borba za ostanak svake naše porodice i zato je naša obaveza da razdrmamo i da probudimo naše institucije i da dođu do svakog našeg domaćinstva i do svakog našeg čoveka", kazao je Đurić.
Rakić: Želimo da se borimo za interese srpskog narodaPredsednik Srpske liste Goran Rakić je naveo da je stav Srpske liste da ne podrže konstituisanje buduće vlade u Prištini.
"To ne znači da mi želimo da budemo kočničari. Mi želimo da se borimo za interese srpskog naroda", kazao je Rakić.
Dodao je da kako se boriti u skupštini u Prištini, znaju najbolje poslanici Srpske liste kada na svaki njihov predlog za bolji život Srba naiđu na neodobravanje.
"To poverenje ne postoji, ali spremni smo da učestvujemo u tim institucijama, naši poslanici će se boriti, konsultovaće Beograd i uvek će biti uz svoj narod", naveo je.
Rakić kaže da su se na današnjem sastanku dogovorili da kao i do sada nastupaju složno, jedinstveno i da nikada neće donositi jednostrane odluke bez konsultacije sa njihovom državom – Srbijom.
"Kada je u pitanju interes srpskog naroda, uvek ćemo biti ovde u Beogradu, ovo je naš glavni grad i uvek ćemo konsultovati i direktora Kancelarije, premijerku i predsednika Vučića", rekao je.
Dodao je da su naišli na razumevanje u Beogradu, da glavni grad Srbije nikada neće donositi samostalno odluke koje se tiču njih koji žive na KiM.
Govoreći o investicionom planu Srbija 2020–2025, kazao je da se sada oseća boljitak i sigurnost.
"Isto tako videće se razlika i 2025. godine i sve je to nama veoma bitno i važno jer živimo dole sa našim porodicama", kazao je Rakić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.