Đurić: Izlazak na kosovske izbore metod političke borbe

Izvor: Blic, 06.Jun.2014, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Izlazak na kosovske izbore metod političke borbe

Beograd - Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je izlazak Srba na kosovske izbore zakazane za nedelju neophodan kako bi Srbi stvorili uslove za konstituisanje lokalnih organa vlasti.

- Mi treba da uzmemo što je moguće više poslaničkih mandata da bismo imali polugu uticaja i pritiska u razgovorima koji će slediti, kao i više uticaja u pokrajinskoj vladi, što je od suštinskog značaja za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - rekao je Đurić za Televiziju B92.

Odluka Vlade Srbije da pozove Srbe da glasaju, kako je kazao, zasnovana je na praktičnim razlozima, jer će omogućiti Beogradu da uslovi konstituisanje kosovskih organa kako bi došlo do "pravedne raspodele" i formiranja ZSO u mesecima koji dolaze.

- Oni ne mogu da konstituišu ni Skupštinu, niti da izaberu Vladu bez dogovora sa predstavnicima srpskog naroda koji budu izabrani na tim izborima. Takav je Ustav (Kosova), i međunarodna zajednica nikad ne bi pristala da se na taj način brutalno pogazi - istakao je Đurić.

On je naglasio da Srbija smatra parlament u Prištini pokrajinskim parlamentom, a ne skupštinom jedne nezavisne države, i da bi to bio slučaj "samo ukoliko priznajete Ustav takozvane države Kosovo".

Đurić je rekao da će na glasačkim listićima na severu Kosova biti "preduzete odgovarajuće mere" kako birači ne bi videli simbole kosovske državnosti, koji će biti odštampani na tim papirima.

Prema njegovim rečima, narednih dana se očekuje nastavak pregovora Beograda i Prištine u Briselu, u kojima će delegaciju Srbije predvoditi premijer Aleksandar Vučić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlazak na kosovske izbore metod političke borbe

Izvor: Beta, 06.Jun.2014

BEOGRAD, 6. juna 2014. (Beta) - Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je u petak da je izlazak Srba na kosovske izbore zakazane za nedelju neophodan kako bi Srbi stvorili uslove za konstituisanje lokalnih organa vlasti..."Mi treba da uzmemo što je moguće više poslaničkih mandata...

Nastavak na Beta...

Đurić: Izbori na KiM važan vid političke borbe

Izvor: Kurir, 06.Jun.2014

Što veći broj mandata je od suštinskog značaja za formiranje Zajednice srpskih opština i za jačanje pregovaračke pozicije Beograda. Važno je da srpski predstavnici osvoje što veći broj mandata, kako bi država imala "polugu uticaja i pritiska" u nastavku pregovora sa Prištinom u Briselu, naveo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.