Da li je Kosovo na putu da postane «srpska dijaspora»?

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Kosovo na putu da postane «srpska dijaspora»?

11.02.2014. -

Premijer Srbije Ivica Dačić je juče na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj situaciji na Kosovu upozorio Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao njenu slabost, ali čini se da su albanska strana i zapadni centri moći upravo tako shvatili potpisivanje Briselskog sporazuma. Naime, ne samo da političari iz Prištine smatraju da će kosmetski Srbi na predstojećim izborima za Skupštinu Srbije biti tretirani kao dijaspora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nego je očigledno da tako misle i zvanični predstavnici Evropske unije i OEBS-a, od kojih se traži pomoć u njihovom organizovanju.

Da su zvaničnici iz Prištine zaista osokoljeni srpskim učešćem u beskrajnim rundama briselskih razgovora koje strogim pogledom nadzire Grofica Ešton, pokazuju njihove izjave da neće dozvoliti otvaranje biračkih mesta za srpske izbore na Kosovu kao 2012. godine, nego samo nekakve «centre za prikupljanje glasova i njihov transport u Srbiju», i to na osnovu dvojnog srpsko-kosovskog državljanstva. Naravno, ako bi zaista bilo tako, to bi onda značilo da Srbi na Kosmetu žive u inostranstvu, jednako kao na primer Srbi u Kanadi ili na Novom Zelandu.

Međutim, ono što zabrinjava mnogo više, to je takoreći istovetni stav Evropske unije, a to se može zaključiti iz ranije izjave specijalnog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara - da Srbi imaju pravo glasanja za parlament Srbije pošto, kako je doslovno kazao – «ima građana koji istovremeno imaju kosovsko i srpsko državljanstvo». A posle onoga što je procurelo u javnost, upravo je Evropska unija predložila da na glasačkim listićima piše „srpska dijaspora“. Dakle, da li posle toga ostaje ikakva sumnja u stav Brisela da je Kosovo nezavisna država?

A kada je reč o OEBS-u, kome će se srpska vlada obratiti da organizuje izbore u južnoj pokrajini, i njegova pristrasnost je već dobro poznata. Podsetimo se samo svedočenja nesuđenog gradonačelnika Severne Mitrovice Krstimira Pantića, koji je izjavio da su predstavnici OEBS-a prevarili Srbe, jer su posle nedavnih lokalnih izbora uzeli izborni materijal i nalepili na njega grb Kosova i natpis Republika Kosovo, čime su direktno priznali Kosovo kao nezavisnu državu.

Prema tome, čini se da ne ostaje puno nedoumica oko toga da će Evropska unija i OEBS, kada ih srpska vlada pozove da organizuju predstojeće izbore na Kosmetu, to protumačiti isključivo na svoj način, odnosno kao glasanje srpske dijaspore u stranoj zemlji. Dakle, čini se da je Ivica Dačić na jučerašnjoj sednici Saveta Bezbednosti uzalud upozoravao Prištinu i njene sponzore, pošto ga oni očigledno nisu ni slušali. A takoreći jedini koji ga je slušao i dao mu podršku, bio je predstavnik Ruske Federacije Vitalij Čurkin, koji je bez uvijanja ponovio da „Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“.

Međutim, verovatno će po inerciji da se nastavi samozavaravanje da su Evropska unija i OEBS statusno neutralni, i da njihov poziv u pomoć da organizuju izbore na Kosovu ne znači još jedno pristajanje na novo tumačenje realnosti. A ta realnost iz njihove vizure znači samo jedno - da srpsko Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ubuduće treba da se zove Ministarstvo za dijasporu.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.