DŽIHADISTI VREBAJU i PRETE: Želimo da stvorimo Islamsku državu NA KOSOVU! Kalifat nije gotov!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2018, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽIHADISTI VREBAJU i PRETE: "Želimo da stvorimo Islamsku državu NA KOSOVU! Kalifat nije gotov!"

Teroristi Islamske države vratili su se na teritoriju južne srpske pokrajine

Prema navodima britanskih novinara, od 2012. godine čak 348 ljudi otišlo je sa Kosova da se bori u Siriji, a mnogi su se vratili u pokrajinu i još su odani Islamskoj državi.

Kao glavni organizator kalifata na Kosovu, označen je izvesni Fitim Ljadrovci, koji je ratovao u jedinici najpoznatijeg kosovkosg džihadiste Lavdrima Muhadžerija.

Ljadrovci je 2013. išao u Alepo, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bio deo Al Nusra fronta. Po povratku na Kosovo uhapšen je, ali mu nije suđeno, već je posle 11 sati ispitivanja pušten.

Tek nakon drugog odlaska na ratište 2015. godine, kada je službovao u Muhadžerijevoj jedinici, osuđen je na godinu dana zatvora. Međutim, čim je izašao, najavio je da se Islamska država ne predaje.

- Kalifat nije gotov! Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu. I rado ću umreti za nju! - poručio je Ljadrovci.

Komentarišući ove navode, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević ocenjuje da bivši ratnici Islamske države predstavljaju ozbiljnu opasnost za Balkan.

- Oni lako mogu da organizuju i teroristički napad. Postoje i informacije da su oni zapravo pešadija NATO pakta. Akcije ISIS su uvek komplementarne interesima zapadne vojne alijanse – podvlači Galijašević.

General Sreto Malinović kaže da nije siguran da li je ovo baš tako dramatična situacija.

- Ideolozi i vođe ISIS imaju interesa da se infiltriraju svuda po svetu, posebno u Evropi. Politički, etnički i verski trusno područje Balkana pogoduje stvaranju njihovih baza. Oslonac će im biti veliki broj onih koji su ratovali za njih. Tu su i migranti, među koje mogu ubaciti "spavače" - podvlači Malinović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.