Cilj Srbije je da Kosovo prizna MANJE OD 100 ZEMALJA. Evo zbog čega

Izvor: Blic, 02.Mar.2018, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj Srbije je da Kosovo prizna MANJE OD 100 ZEMALJA. Evo zbog čega

Vest da su Burundi ili Surinam povukli odluku o priznanju Kosova veoma je važna. To pokazuje da smo za tablom šaha i dalje, da igramo partiju, da se borimo, bez obzira na to što i dalje stojimo na šipu - kaže za “Blic” predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvanični Beograd i Priština ne mogu da se usaglase koliko država je priznalo nezavisno Kosovo, a koliko nije. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da vlast u Prištini povećava broj onih zemalja koje su navodno podržale kosovsku nezavisnost i aktivno radi na tome da takvih država bude što manje. Pre nekoliko dana izjavio je da garantuje da će broj onih koji su priznali Kosovo pasti ispod 100. Za “Blic” sada otkriva šta je cilj.

- Cilj nam je da broj onih koji su priznali Kosovo bude 96, jer bi to značilo manje od polovine članica Ujedinjenih nacija - navodi Dačić.

A šta priznanja, odnosno njihovo povlačenje, zaista znače? Da li su važna stavka u psihološkom ili suštinskom smislu?

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže za “Blic” da informacije o tome da je neka nova zemlja priznala Kosovo ili povukla priznanje predstavlja strateško pozicioniranje za nastavak pregovora.

- S naše strane, to je želja da pokažemo da taj proces ne mora da ide uvek samo ka povećanju broja, već da ima i zemalja koje povlače priznanje. To je igra živcima u kojoj je jasno da će finale biti za pregovaračkim stolom u vezi s normalizacijom odnosa Beograda i Prištine. To su sredstva koja se nekada koriste za unutrašnju, nekada za međunarodnu javnost, a mogu biti i deo psihološkog nadmudrivanja dve strane - zaključuje Joksimovićeva za naš list.

Bivši diplomata Ninoslav Stojadinović navodi da se Dačić i Pacoli dokazuju bombastičnim izjavama.

- Nazire se kraj kosovskog problema, sprema se obavezujući ugovor. Bez nas, Kosovo ne može da dobije stolicu u UN, a onda su i nama i njima bitne brojke. Važno je ko je od ključnih zemalja na čijoj strani, a ove male da li će povući ili ne, svejedno je - navodi Stojadinović za “Blic”.

Kosovski ministar Bedžet Pacoli tvrdi da je Srbija za lobiranje u svetu potrošila 300 miliona evra, da ima 20 ljudi uglavnom eksperata u diplomatiji koji posećuju različite države i lobiraju protiv Kosova.

- Ne postoji država na afričkom kontinentu gde Srbija nema delegaciju koja lobira protiv kosovske neovisnosti - rekao je Pacoli.

Nije tajna da je angažovano nešto manje od 30 lobista koji obilaze pre svega one države koje preispituju odluku o priznanju. Ipak, kako saznajemo, broj od 300 miliona nije tačan.

- To je naučna fantastika. Dajemo daleko manje novca, hiljadu puta manje - kaže izvor “Blica” iz vrha vlasti.

Vučić s Tačijem o nastavku dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je juče u Sofiji razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o tome kada će biti nastavljen dijalog u Briselu. Vučić i Tači sastali su se na marginama Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana i EU. Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima, kazao da često razgovara sa Tačijem jer je „uvek bolje razgovarati nego činiti bilo šta što bi bilo loše po srpski i albanski narod“. On je dodao da nije drago ni Tačiju, a da ni on nije preterano radostan kada mora da razgovara sa njim, ali je da je to njihov posao.

Predsednik EK Žan-Klod Junker rekao je da se nakon posete zemljama Zapadnog Balkana vraća u Brisel sa obnovljenim uverenjem da je državama tog regiona mesto u EU. On je kazao da pristupanje država regiona nije san, već realnost koja će uslediti, kao i da su sagovornici razumeli da se mora veća pažnja posvetiti sprovođenju reformi, a manje datumima. Ne možemo činiti nikakve ustupke po pitanju uslova za pristupanje, jer to ne bi bilo u interesu zemalja regiona i EU - kazao je Junker.

Priština kaže 117, Beograd 107

Na sajtu Kosovothanksyou navodi se da je 117 zemalja priznalo Kosovo, dok predstavnici naše vlasti kažu da je to učinilo njih 107.

- Mali, Nigerija, Uganda, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi - samo su neke od zemalja koje nisu priznale Kosovo, a nalaze se na toj listi. Egipat, takođe, nikada nije dao papir ni nama ni njima - navode u MSP-u za “Blic”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.