Zloupotrebe Kolubare, javna tajna

Izvor: B92, 10.Feb.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotrebe "Kolubare", javna tajna

Beograd -- Prema istraživanju "Insajdera", sve vlade od 2001. su znale za brojne zloupotrebe u rudarskom basenu "Kolubara", a nekoliko prijava uopšte nije procesuirano.

Policija je još 2002. godine podnela krivičnu prijavu protiv rukovodilaca Kolubare, koji uprkos tome ostaju na visokim pozicijama u tom državnom preduzeću.

Jedinu posledicu zbog pisanja te krivične prijave praktično su snosili inspektori koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potpisuju, a koji su dolaskom DSS-a na vlast 2004. smenjeni na niže funkcije u MUP-u.

Policija je 2002. godine podnela krivičnu prijavu protiv tada već bivšeg direktora "Kolubare" Vladana Jovičića, koji je kao kadar DSS-a tu funkciju obavljao u dva navrata, prvi put odmah posle petooktobarskih promena, a drugi put od 2007. godine.

U krivičnoj prijavi se kao okrivljeni navodi i Milovan Obradović, tadašnji direktor dela preduzeća "Kolubara Površinski kopovi", ali i rukovodstvo privatnog preduzeća "Maneks Ko".

Interesantno je da je ovo preduzeće imalo jednog zaposlenog čoveka. To je bio tehnički direktor, Miodrag Obradović, rođeni brat jednog od direktora "Kolubare" Milovana Obradovića. Insajder je došao do krivične prijave koju je tada policija podnela:

Možete pročitati transkripte i pogledati snimke prvog i drugog dela serijala "Insajder: Prevara veka", koji se bavi zloupotrebama na štetu rudarskog basena Kolubara.

Postoji osnovana sumnja da je prvoprijavljeni Vladan Jovičić u svojstvu direktora RB Kolubara 2001. godine izvršio krivično delo Zloupotreba službenog položaja, u nameri pribavljenja imovinske koristi za sebe i preduzeće "Maneks Ko." Jovičić je u sa drugoprijavljenim Milovanom Obradovićem direktorem dela preduzeća "Površinski kopovi", mimo pravilnika o uslovima i bez ikakvog raspisivanja tendera, poslove dodeljivao privatnom preduzeću Maneks Ko iz Lazarevca, tj. trećeprijavljenom Slobodanu Smiljkoviću i četvrtoprijavljenom Miodragu Obradoviću i to tako što im je izvršio plaćanje u iznosu od 2.013.284,00 dinara za poslove koje uošte nisu trebali da rade ili pak nisu bili urađeni.

Prvi ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji između "Kolubare" i "Maneksa" potpisan je juna 2001. godine. Ugovorom je između ostalog preduzeću "Maneks Ko." dodeljen posao revizije transformatora. U krvičnoj prijavi se navode precizni dokazi o uplatama Kolubare na račun preduzeća "Maneks", ali se navodi i da je "Kolubara" platila radove koje preduzeće "Maneks" nije izvršilo. Uplate je odobrio rukovodilac "Kolubare" Milovan Obradović, rođeni brat četvrtooptuženog Miodraga Obradovića koji je bio direktor preduzeća "Maneks Ko".

Uprkos brojnim dokazima koji se navode u ovoj krivičnoj prijavi, ona nije procesuirana. Jedine konkretne posledice su zapravo trpeli inspektori koji su radili istragu, a koji su, kao i njihov načelnik Milan Obradović, smenjeni na niže funkcije u MUP-u dolaskom DSS-a na vlast 2004.

Osim ove, podnete su još najmanje dve krivične prijave za zloupotrebe u "Kolubari", jednu je podnela anonimna grupa građana 2008, a drugu Savet za borbu protiv korupcije iz Lazarevca. Ni one nisu procesuirane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga drma fotelje mnogih bivših i sadašnjih zvaničnika

Izvor: Blic, 11.Feb.2011, 01:05

BEOGRAD - Tokom istrage o zloupotrebama u Rudarskom basenu “Kolubara” juče je saslušano još 27 osoba, a u protekla tri dana ukupno 72. Prema dosadašnjim saznanjima, mahinacije u ovom državnom preduzeću, koje posluje u sastavu Elektroprivrede Srbije, uskoro bi mogle da koštaju funkcija i fotelja...

Nastavak na Blic...

Odbornici DSS traže krivičnu prijavu protiv premijera

Izvor: Blic, 11.Feb.2011

Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije u Skupštini Opštine Gornji Milanovac predložila je danas da se podnesu krivične prijave protiv premijera Mirka Cvetkovića i ministarke finansija Diane Dragutinović. ..Odbornici DSS tražili su da se krivične prijave protiv Cvetkovića i Dragutinović...

Nastavak na Blic...

MANS zbog Valdanosa podnio krivičnu prijavu protiv Vujice Lazovića

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Feb.2011

PODGORICA - Mreža afirmaciju nevladinog sektora MANS je danas Vrhovnom državnom tužiocu podnjela krivičnu prijavu protiv Potpredsjednika Vlade Crne Gore i bivšeg predsjednika Savjeta za privatizaciju, Vujice Lazovića zbog "zloupotrebe službenog položaja u postupku odabira najpovoljnijeg ponuđača...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.