Valjevo: Uređenje korita Kolubare i Obnice

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Uređenje korita Kolubare i Obnice

U Valjevu se intenzivno grade rečna korita Kolubare i njene pritoke Obnice u od dužini 7,3 km. U planu je i regulacija 1,2 km Jablanice, a svi projekti finansiraju se iz fondova Evropske unije i kredita Svetske banke. Ukupna vrednost radova je osam i po miliona evra.
Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se završi izgradnja korita nizvodno na periferiji grada, Kolubara će čitavim tokom kroz Valjevo, a to je pet kilometara, biti regulisana. Posao je trebalo da bude završen početkom maja. Padavine su jedan od razloga za pomeranje roka.

"Mi se nadamo da će u naredna dva, dva i po meseca cela deonica koja je ugovorena biti završena, ako vremenske prilike to dozvole onda praktično ceo intenzitet radova selimo na uzvodni deo Obnice", objašnjava Darko Janjić, rukovodilac tehničkog sektora JVP "Srbijavode".
Od ušća uzvodno, Obnica će biti regulisana u dužini dva kilometra i tri stotine metara. Projektom zaštite Valjeva od poplava planirana je i izgradnja 1.200 metara korita druge pritoke Kolubare - Jablanice. 


U ovom slivu važna karika u sistemu zaštite je akumulacija Stubo-Rovni.
"U Valjevu je do sada uloženo osam i po miliona evra u regulaciju toka Kolubare i Obnice, i to čini Valjevo najbezbednijim gradom kada su u pitanju velike vode, a pogotovo regulacija toka kroz centar grada", kaže Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.
Stručnjaci Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode" izgradnju rečnih korita u Valjevu pokazali su Luu Guihiu, zameniku ministra vodnih resursa Kine i njegovim saradnicima. Oni su voljni da iskustva o unapređenim sistemima zaštite od voda podele sa kolegama u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.