Uskoro Reginalna sanitarna deponija u Kaleniću

Izvor: RTS, 13.Feb.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro Reginalna sanitarna deponija u Kaleniću

U rešavanju problema odlaganja komunalnog otpada i izgradnje Regionalne sanitarne deponije u Kaleniću udružilo se 10 opština i grad Valjevo. Pre nekoliko godina, formirano je i zajedničko regionalno preduzeće u Ubu, koje najavljuje da će gradjevinski radovi početi do kraja godine.
Za buduću regionalnu sanitarnu deponiju u Kaleniću, na 60 hektara devastiranog zemljišta, na kopovima "Kolubare", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do polovine godine trebalo bi da bude završen projekat građevinske dozvole i kompletna dokumentacija. Time bi se, nakon 6 godina rada na projektnoj dokumentaciji, stvorili uslovi za početak izgradnje i finansiranje, jednog od najvažnijih projekata Ministartva za zaštitu životne sredine.

"Prvi put da Vlada republike Srbije odvoji određena sredstva odnosno ministartvo za zaštitu životne sredine za finansiranje projekta za građevinsku dozvolu i revizija regionalnog plana upravljanja sa tehničkom kontrolom u iznosu od 65 miliona. I finansiranje tela deponije sa svojom infrastrukturom biće iz nacionalnih sredstava a opremanje regiona biće iz fondova Evropske unije, a samo izvođenje radova očekuje se u drugom delu godine", kaže Zoran Petrović , direktor REC "Eko -Tamnava" Ub.

Izgradnja regionalne deponije u Kalenicu prioritet je za Valjevo,koje ima i najveci udeo u zajednickom preduzecu 11 lokalnih samouprava.Po zavrsetku planske dokumentacije, ocekuju se znacjna sredstva drzave i nesmetano finansiranje:
"Ministartvo za zastitu zivotne sredine je na svojim pozicijama izdvojilo 350 miliona za izgradnju regionalnih deponija I mi ocekujemo d ace ta dokumentacija biti uradjena na vreme I da cemo mi uspeti da realizujemo bar prvi deo oavj izgradnje te deponije I nesto od tog novca koje je namenjeno za 2019. godinu. Inace ako bi poceli radovi u drugoj polovini 2019. godine,po tom planu deponija,prva celija bi mogla biti otvorena krajem 2020.te ili pocetkom 2021. godine" kaže Žarko Kovač, član gradskog veća u Valjevu.
Za izgradnju regionalne deponije u Kalenicu, neophodno je oko 17 miliona evra. U lokalnim samoupravama, pripremaju se za prikupljanje, selektovanje i odvoženje smeća po najvišim standardima upravljanja komunalnim otpadom. Valjevo je još pre nekoliko godina izgradilo reciklažni centar i transfer stanicu.



Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.