Uskoro Regionalna sanitarna deponija u Kaleniću

U rešavanju problema odlaganja komunalnog otpada i izgradnje Regionalne sanitarne deponije u Kaleniću udružilo se deset opština i grad Valjevo. Pre nekoliko godina, formirano je i zajedničko regionalno preduzeće u Ubu, koje najavljuje da će građevinski radovi početi do kraja godine.

Za buduću regionalnu sanitarnu deponiju u Kaleniću, na 60 hektara devastiranog zemljišta, na kopovima "Kolubare", do polovine godine trebalo bi da bude završen projekat građevinske dozvole i kompletna dokumentacija. Time bi se, nakon šest godina rada na projektnoj dokumentaciji, stvorili uslovi za početak izgradnje i finansiranje, jednog od najvažnijih projekata Ministarstva za zaštitu životne sredine.

"Prvi put da Vlada Republike Srbije odvoji određena sredstva odnosno ministartvo za zaštitu životne sredine za finansiranje projekta za građevinsku dozvolu i revizija regionalnog plana upravljanja sa tehničkom kontrolom u iznosu od 65 miliona. I finansiranje tela deponije sa svojom infrastrukturom biće iz nacionalnih sredstava a opremanje regiona biće iz fondova Evropske unije, a samo izvođenje radova očekuje se u drugom delu godine", kaže Zoran Petrović, direktor REC "Eko -Tamnava" Ub.

Izgradnja regionalne deponije u Kaleniću prioritet je za Valjevo, koje ima i najveći udeo u zajedničkom preduzeću 11 lokalnih samouprava. Po završetku planske dokumentacije, očekuju se značajna sredstva države i nesmetano finansiranje:

"Ministarstvo za zaštitu životne sredine je na svojim pozicijama izdvojilo 350 miliona za izgradnju regionalnih deponija i mi očekujemo da će ta dokumentacija biti urađena na vreme i da ćemo mi uspeti da realizujemo bar prvi deo izgradnje deponije i nešto od tog novca koji je namenjen za 2019. godinu", kaže Žarko Kovač, član Gradskog veća u Valjevu. "Inače, ako bi počeli radovi u drugoj polovini 2019. godine, po tom planu deponija, prva ćelija bi mogla biti otvorena krajem 2020. ili početkom 2021. godine." 

Za izgradnju regionalne deponije u Kaleniću, neophodno je oko 17 miliona evra. U lokalnim samoupravama, pripremaju se za prikupljanje, selektovanje i odvoženje smeća po najvišim standardima upravljanja komunalnim otpadom. Valjevo je još pre nekoliko godina izgradilo reciklažni centar i transfer stanicu.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво