U Kolubari za 10 puta smanjen zakup mašina

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kolubari za 10 puta smanjen zakup mašina

BEOGRAD - Generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran izjavio je da je u radu tog preduzeća bilo propusta, posebno što se tiče iznajmljivanja mehanizacije.

On je rekao su u 2008. godini u tom preduzeću ekstremno porasli troškovi za zakup privatne mehanizacije, što je samo delimično bilo opravdano.

Veliki problem groblje u Vreocima

Najveći trenutni problem u "Kolubari" je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << eksproprijacija zemljišta koja je neophodna radi proširenja i otvaranja novih kopova do 2013, godine zašto je "Kolubari" potrebna pomoć državnih nadležnih institucija, naglasio je Ćeran. Ako se tokom dva naredna meseca ne počne sa preseljenjem groblja u Vreocima niko ne može da garantuje da će "Kolubara" do 2013. moći da ostvaruje planirane proizvodnju uglja, upozorio je on.

Kašnjenje u realizaciji preseljenja Vreoca od tri do pet godina moglo bi da dovede do restrikcija struje i do troškova uvoza koji bi mogli da iznose od 150 do 200 miliona evra godišnje uz opasnost propadanja "Kolubare" i EPS-a, dodao je Ćeran.

On je istakao da su od 2009. godine, kad je promenjeno rukovodstvo u "Kolubari", propisana pravila za prodaju uglja, obezbeđena sigurna naplata, a broj zaposlenih je manji za 800, što je donelo godišnje uštede od pet miliona evra, dok su uštede po osnovu sponzorstva i donacija dva miliona evra", rekao je Ćeran.

Na pitanje da li uštede u "Kolubari" pokazuju da li je izostala kontrola poslovanja tog preduzeća koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije (EPS) Ćeran je odgovorio da će istraga pokazati da li bilo zloupotreba u "Kolubari".

Ćeran je rekao da je na čelo preduzeća došao 2009. godine i da ne može da govori o onome šta se dešavalo pre toga. On je kazao da je "Kolubara" 2010. završila sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 21 milion evra i dodao da je zatečeno finansijsko stanje u julu 2009. godine bilo negativno kao i rezultati iz poslovnih odnosa.

Nadležni državni organi sprovode istragu o poslovanju "Kolubare" zbog sumnje da je bivše rukovodstvo oštetilo to preduzeće.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.