Tužilaštvo prekopava  Kolubaru

Izvor: RTS, 04.Okt.2011, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo prekopava "Kolubaru"

Sedamnaest osoba uhapšeno u aferi "Kolubara", potvrdio Miljko Radisavljević. Među uhapšenima bivši direktori tog preduzeća Dragan Tomić i Vladan Jovičić, kao i bivši član Upravnog odbora EPS-a Radoslav Savatijević Kene. Ministarka pravde Snežana Malović poručuje da Srbija neće biti zemlja korupcije, niti će oni koji pljačkaju građane biti zaštićeni.

Nekadašnji direktor Rudarskog basena " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kolubara" Dragan Tomić i 16 osumnjičenih uhapšeno je zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za preko 10 miliona evra, potvrdio je RTS-u tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. Određeno im je 48-časovno zadržavanje.

Ministarka pravde Snežana Malović poručila je da Srbiju više niko neće videti kao zemlju u kojoj je korupcija prihvatljiva, a oni koji pljačkaju građane zaštićeni.

"To je moje obećanje. Na ovome se neće stati. Državni organi su koordinirani i naša spremnost da se sa korupcijom izborimo više se ne dovodi u pitanje", rekla je Malović.

Državni sekretar Slobodan Homen najavio je da se do kraja godine mogu očekivati još neki "veliki postupci" u borbi protiv korupcije.

Homen je, na Tanjugovom okruglom stolu na temu "Kako suzbiti korupciju", istakao da su vlasti Srbije čvrsto rešene da obećanja o borbi protiv korupcije ne ostanu mrtvo slovo na papiru.

"To se mora dokazati konkretnim delima i 'Kolubara' je pravi dokaz te spremnosti", poručio je Homen.

Pored Tomića, koji je na funkciji direktora "Kolubare" bio je od 2004. do 2008. godine, uhapšen je i Dragan Jovičić koji ga je zamenio na toj funkciji od 2008. do 2009, kao i Radoslav Savatijević Kene, bivši član Upravnog odbora EPS-a i vlasnik filmi "Pam-ek", "Aros beton", "Beokran komerc" i "Beoogrev", dodao je Radisavljević.

Visina pribavljene imovinske koristi za koju se terete osumnjičeni kreće se od 20 miliona do 290 miliona dinara, a ukupan iznos pribavljene imovinske koristi za privatna preduzeća i visina štete za "Kolubaru" iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo više od 10 miliona evra, naglasio je tužilac.

U akciji je uhapšen i pomoćnik direktora za komercijalne poslove u "Kolubari" Radiša Vranković.

Uhapšeno je još sedam osoba odgovornih u "Kolubari": Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić.

Pored njih, uhapšeni su i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević i Vera Trifunović.

Radisavljević je ukazao da se uhapšeni sumnjiče da su pribavili imovinsku korist preduzećima "Deviks", čiji je vlasnik Dimitrijević, "Pamek", "Beoogrev" "Aleksandar" i "Beokransistem", koja su pod kontrolom Savatijevića i preduzeću "Plan Projekt" u vlasništvu Dejana Živojinovića.

Protivpravna imovinska korist pribavljena je i "Neogradnji" Nenada Živojinovića, "Bahemu" Marojevića, "Svindu" u vlasništvu Vere Trifunović i zanatskoj radnji "Cvetić" Radovana Cvetić.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal sa policijom i poreskom policijom analizira zakup mašina još nekih privatnih preduzeća i ukoliko se utvrdi da je zakup mašina vršen na sličan način, treba očekivati proširenje krivičnog postupka i na druga lica", istakao je tužilac.

Radisavljević je ukazao da je akcija hapšenja izvedena posle višemesečnog rada Tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa policijskom upravom za grad Beograd, upravom kriminalističke policije i poreskom policijom.

Ovim korakom okončan je deo predkrivičnog postupka pokrenutog povodom sumnji da se u Rudarskom basenu "Kolubara Lazarevac", kroz zakup građevinskih mašina u vlasništvu privatnih preduzeća, nezakonito koriste sredstva "Kolubare" i pribavlja imovinska korist drugim pravnim i fizičkim ličima, ukazao je Radisavljević.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je u vreme kada su počinjena krivična dela za koja se sumnjiče uhapšeni, bio resorni ministar kaže da nije znao za malverzacije u "Kolubari". 
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.