Uhapšeno 17 osoba zbog Kolubare

Izvor: RTS, 04.Okt.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 17 osoba zbog "Kolubare"

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević potvrdio da je uhapšeno 17 osoba u slučaju "Kolubara", među kojima su bivši direktori tog preduzeća Dragan Tomić i Vladan Jovičić i bivši član Upravnog odbora EPS-a Radoslav Savatijević Kene. Ministarka pravde Snežana Malović poručuje da Srbija neće biti zemlja korupcije, a oni koji pljačkaju građane zaštićeni.

Nekadašnji direktor Rudarskog basena " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kolubara" Dragan Tomić i 16 osumnjičenih uhapšeno je zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za preko 10 miliona evra, potvrdio je RTS-u tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Ministarka pravde Snežana Malović poručila je da Srbiju više niko neće videti kao zemlju u kojoj je korupcija prihvatljiva, a oni koji pljačkaju građane zaštićeni.

"To je moje obećanje. Na ovome se neće stati. Državni organi su koordinirani i naša spremnost da se sa korupcijom izborimo više se ne dovodi u pitanje", rekla je Malović.

Državni sekretar Slobodan Homen najavio je da se do kraja godine mogu očekivati još neki "veliki postupci" u borbi protiv korupcije.

Homen je, na Tanjugovom okruglom stolu na temu "Kako suzbiti korupciju", istakao da su vlasti Srbije čvrsto rešene da obećanja o borbi protiv korupcije ne ostanu mrtvo slovo na papiru.

"To se mora dokazati konkretnim delima i 'Kolubara' je pravi dokaz te spremnosti", poručio je Homen.

Pored Tomića, koji je na funkciji direktora "Kolubare" bio je od 2004. do 2008. godine, uhapšen je i Dragan Jovičić koji ga je zamenio na toj funkciji od 2008. do 2009, kao i Radoslav Savatijević Kene, bivši član Upravnog odbora EPS-a i vlasnik filmi "Pam-ek", "Aros beton", "Beokran komerc" i "Beoogrev", dodao je Radisavljević.

Visina pribavljene imovinske koristi za koju se terete osumnjičeni kreće se od 20 miliona do 290 miliona dinara, a ukupan iznos pribavljene imovinske koristi za privatna preduzeća i visina štete za "Kolubaru" iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo više od 10 miliona evra, naglasio je tužilac.

U akciji je uhapšen i pomoćnik direktora za komercijalne poslove u "Kolubari" Radiša Vranković.

Uhapšeno je još sedam osoba odgovornih u "Kolubari": Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić.

Pored njih, uhapšeni su i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević i Vera Trifunović.

Radisavljević je ukazao da se uhapšeni sumnjiče da su pribavili imovinsku korist preduzećima "Deviks", čiji je vlasnik Dimitrijević, "Pamek", "Beoogrev" "Aleksandar" i "Beokransistem", koja su pod kontrolom Savatijevića i preduzeću "Plan Projekt" u vlasništvu Dejana Živojinovića.

Protivpravna imovinska korist pribavljena je i "Neogradnji" Nenada Živojinovića, "Bahemu" Marojevića, "Svindu" u vlasništvu Vere Trifunović i zanatskoj radnji "Cvetić" Radovana Cvetić.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal sa policijom i poreskom policijom analizira zakup mašina još nekih privatnih preduzeća i ukoliko se utvrdi da je zakup mašina vršen na sličan način, treba očekivati proširenje krivičnog postupka i na druga lica", istakao je tužilac.

Radisavljević je ukazao da je akcija hapšenja izvedena posle višemesečnog rada Tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa policijskom upravom za grad Beograd, upravom kriminalističke policije i poreskom policijom.

Ovim korakom okončan je deo predkrivičnog postupka pokrenutog povodom sumnji da se u Rudarskom basenu "Kolubara Lazarevac", kroz zakup građevinskih mašina u vlasništvu privatnih preduzeća, nezakonito koriste sredstva "Kolubare" i pribavlja imovinska korist drugim pravnim i fizičkim ličima, ukazao je Radisavljević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija: Uhapšeni rukovodioci "Kolubare"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2011

Dragan Tomić, bivši direktor Kolubare i funkcioner Demokratske stranke Srbije (DSS), uhapšen prilikom pokušaja bjekstva iz zemlje, a pored njega policija privela još 17 osoba. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je potvrdio da su pored Tomića, koji je na funkciji direktora...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Homen: Do kraja 2011. novi postupci protiv "visoke korupcije"

Izvor: Blic, 04.Okt.2011

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen najavio je danas da se do kraja godine, nakon serije hapšenja u slučaju "Kolubara", mogu očekivati još neki "veliki postupci" u borbi protiv korupcije...Homen je, na Tanjugovom okruglom stolu na temu "Kako suzbiti korupciju", istakao da su vlasti...

Nastavak na Blic...

Radisavljević: Nastavlja se istraga o Kolubari

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2011

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je hapšenje 17 osoba osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetlili Rudarski basen Kolubara za više od 10 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Uhapšeni oštetili Kolubaru za 10 miliona eura

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2011

Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" u Lazarevcu Dragan Tomić i još 16 lica uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili ovo preduzeće za više od 10 miliona eura, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije. Uhapšeno je ukupno deset bivših...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Uhapšeni bivši rukovodioci "Kolubare"

Izvor: VOA, 04.Okt.2011

17 osoba uhapšeno zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili javno preduzeće iz Lazarevca za više od 10 miliona eura

Nastavak na VOA...

Malović: Obećavam da neće biti zaštićenih u "Kolubari"

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2011

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je u utorak, povodom hapšenja za zloupotrebe u Kolubari, da Srbiju više niko neće videti kao zemlju u kojoj je korupcija prihvatljiva, a oni koji pljačkaju građane zaštićeni..."To je moje obećanje. Na ovome se neće stati, državni organi su koordinirani...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.