Svečano obeleženo izmeštanje korita reke Kolubare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano obeleženo izmeštanje korita reke Kolubare

Izmeštanjem korita reke Kolubare stvoren je jedan od preduslova za otvaranje Velikog polja "G" gde se nalazi 36,4 miliona tona uglja, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić poručili su da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog sistema u Srbiji.

Deo reke koji će danas dobiti novi tok dug je 2,6 kilometara, a izmeštanje reke predstavlja drugu fazu projekta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čija je prva faza urađena pre deset godina.

Ukupna vrednost investicije je skoro 14 miliona evra, kada se saberu sredstva koja je RB "Kolubara" uložila i sredstva koja su uložena angažujući izvođače da urade ovaj veliki projekat.

Tokom svečanog obeležavanje izmeštanja korita Kolubare, ministar Antić istakao je da su "Kolubara", proizvodnja uglja u Elektroprivredi Srbije, uključujući i kop Drmno, strateški važni za naš energetski sistem, uzimajući u obzir da mi gotovo 70 odsto električne energije proizvodimo iz uglja.

"Da bismo to obezbedili, moramo godišnje da otkopamo i proizvedemo gotovo 37-38 miliona tona uglja, od čega u 'Kolubari' 28-29 miliona, a ove godine možda i celih 30 miliona tona", rekao je Antić.

Da bi se to obezbedilo, naveo je, kopovi moraju konstantno da se kreću, da rade.

"Reč je o jednom izuzetnom tehnološkom procesu, koji ljudi u 'Kolubari' rade, kako bi obezbedili da se taj proces svake godine odigrava kontinuirano i da svake godine imamo potrebnu proizvodnju uglja, koja je neophodna za stabilnost energetskog sistema", istakao je Antić.

Kako je rekao, da bi se to dešavalo, moramo da izmeštamo čitava naselja, postojeću infrastrukturu, a ponekad i tokove reka i značajne magistralne pravce, kao što je Ibarska magistrala.

Antić je čestitao ljudima iz "Kolubare" koji su nosili ovaj projekat i svim izvođačima radova, na čelu sa "Energoprojektom", koji su izveli taj, kako je rekao, izuzetno složen tehnološki proces koji je kapitalno važan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svečano obeleženo izmeštanje korita reke Kolubare

Izvor: RTS, 03.Jul.2017

Izmeštanjem korita reke Kolubare stvoren je jedan od preduslova za otvaranje Velikog polja "G" gde se nalazi 36,4 miliona tona uglja, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić poručili su da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.