Prijava protiv bivšeg direktora Kolubare

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv bivšeg direktora "Kolubare"

Poreska policija podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora preduzeća "Kolubara" Dragana Tomića, zbog osnovane sumnje da je utajio porez i oštetio republički budžet za 53,3 miliona dinara. Tomić u izjavi za RTS tvrdi da je proces protiv njega montiran.

Zbog sumnje da je utajio porez i oštetio republički budžet za 53,3 miliona dinara, poreska policija podnela je Opštinskom javnom tužilaštvu u Lazarevcu krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Kolubara" Dragana Tomića.

Kako se navodi u saopštenju, Tomić je, u nameri da izbegne plaćanje poreza, u decembru 2005. godine zaposlenim radnicima isplatio topli obrok u ukupnom iznosu od 25,2 miliona dinara, a nije obračunao i platio porez po odbitku u iznosu od 19,2 miliona dinara.

Osumnjičeni je isplatio i humanitarnu pomoć fizičkom licu koje nije u radnom odnosu u preduzeću "Kolubara" u iznosu od 2,3 miliona dinara, bez uplate poreza na dohodak građana u iznosu od 457.028 dinara.

Bivši direktor "Kolubare" napravio je finansijski izveštaj o poslovanju za 2005. godinu, a u poreskom bilansu i poreskoj prijavi iskazao lažne podatke o visini rashoda, neosnovano umanjujući osnovicu poreza na dobit preduzeća, čime je izbegao da obračuna i plati porez na dobit preduzeća u iznosu od 33,6 miliona dinara.

Tomić je u telefonskom razgovoru za RTS rekao da se radi o montiranom procesu i napomenuo da je Poreskoj upravi u Valjevu već dao izjavu pre dva meseca, kao i da su on i preduzeće platili prekršajnu kaznu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas upozorio je više puta na kriminal i korupciju u "Kolubari", ističući da je samo u prethodnom periodu, za najam mehanizacije od privatnika potrošeno 55 miliona evra. 

U toku analiza zatečenog stanja

Novi direktor JP "Kolubara" Nebojša Ćeran, koji je na funkciji nešto više od dve nedelje, ističe da je u toku analiza zatečenog stanja i da je dat nalog da se od 1. avgusta uradi revizija ugovora.

"Troškovi iznajmljivanja pomoćne mehanizacije smanjujemo pet puta u odnosu na prošlu godinu. Tehnološki proces će se odvijati kako treba, a priprema se dokumentacija za javni tender", rekao je Ćeran.

U EPS-u navode da se Upravni odbor kompanije nije bavio nabavkom mehanizacije.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da su odgovorni samo za redovno snabdevanje tržišta ugljem i da proizvodnja ne sme da trpi, jer rudnik daje 30 miliona tona uglja godišnje.

"U svakom slučaju, kada imamo zajedničke poslove državnih i privatnih firmi moguće je da postoje neregularnosti, ali Ministarstvo rudarstva i energetike će podržati novo rukovodstvo "Kolubare", da bi se našla rešenja kojima bi rudarski basen "Kolubara" ispunio potreban energetski bilans", rekao je pomoćnik ministra energetike Radivoje Milanović.

Rentiranje mehanizacije u "Kolubari" nije novost već praksa koja traje od 2000. godine, kažu poznavaoci dešavanja u preduzeću. Za te namene date su velike pare, pa nadležni u Gradu smatraju da je bilo bolje da je "Kolubara" uzela kredite i kupila mašine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.