Oštetili Nezavisni sindikat Kolubara za oko 69 miliona dinara

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštetili Nezavisni sindikat Kolubara za oko 69 miliona dinara

Umesto u sindikalni kasu, petoro vođa članarinu uzimali za sebe

Beogradska policija uhapsila je pet osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položajaza oko 69 miliona dinara oštetili Nezavisni sindikat Kolubara iz Lazarevca, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Osumnjičeni su privedeni u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala, u saradnji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Uhapšeni su Saša L. (47), predsednik Nezavisnog sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kolubara iz Lazarevca,Snežana K. (44), vlasnik trgovinske radnje „Šop”,Jovan T. (47), radnik trgovinske radnje „Šop”,  svi iz Beograda, kao i Zoran V. (56), bivšipredsednik Nezavisnog sindikata Kolubara iLjubiša M. (51), poverenik Nezavisnog sindikata Kolubara, obojica iz Lazarevca, navedeno je saopštenju policije.

Osumnjičeni su u nameri da neosnovano prisvoje novac sa računa Nezavisnog sindikata Kolubara iz Lazarevca, koji se finansira uplatama članova sindikata, od aprila 2010. do decembra 2011. godine, nezakonito prisvojili iznos od 68.829.007 dinara na štetu sindikata.

Oni su ugovorili isporuku robe iz proizvodnog programa „Metalacmetalurgija” iz Novog Sada za potrebe radnika RB Kolubara u iznosu od 38.597.796 dinara. Od toga, radnicima je isporučena roba u vrednosti od 6.107.164dinara, dok su ostatak u iznosu od 32.490.632dinara osumnjičeni „na crno”, bez evidentiranja, prodali preko radnje „Šop” iz Beograda. Da bi prikrili zloupotrebe, oni su falsifikovali dokumentaciju o prijemu robe i administrativnim zabranama na ime radnika, koji robu nisu primili, navodi se u policijskom saopštenju.

Pored toga osumnjičeni su sa računa Nezavisnog sindikata Kolubara na račun radnje „Šop”prebacili novac u iznosu od 37.904.897dinara, bez pravnog osnova, pošto je „Šop” radnicima RB Kolubara isporučio robu samo u vrednosti od 4.647.522dinara. Ostale fakture bile sufiktivne, a sačinila ih je osumnjičena Snežana K. Tako je radnji „Šop”, kakose sumnja, pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 33.257.375dinara.

Osumnjičeni Zoran V., Saša L. i Ljubiša M. su od 2008. do kraja 2011. godine, kao ovlašćena lica Nezavisnog sindikata Kolubara podigli gotov novac sa računa, koji nisu predali na blagajnu sindikata niti su trošenje pravdali računima, već su 3.081.000 dinara protivpravno prisvojili, saopšteno je u MUP-u Srbije.

D. Vukosavljević

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.