Od golgote do pobede

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od golgote do pobede

Premijera „Srpske trilogije” u režiji Slavenka Saletovića sa sedamnaestočlanom muškom glumačkom ekipom sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

„Posle slavnih pobeda na Ceru i Kolubari, ustuknuli smo pred nezadrživom carskom vojnom mašinerijom. Privikavali smo se na surovu neumitnost, odstupajući. Tiho, bez ropca, pognute glave napustili smo svoju zemlju. Smrt je bila sa nama, na putu od Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preko Albanije do Krfa i ostrva Vido. Iz Soluna je na front jurnulo sve što je moglo da nosi oružje. U rov su upućeni i starci trećepozivci i golobradi mladići, tek oporavljeni od rana i bolesti. Krenuli smo u juriš na Moglenske planine. Vukla nas je neizmerna želja da što pre stignem u rodni kraj. Šta je krajnji cilj? Beograd! Idemo dotle dok ga ne uzdignemo...”

Ovo je deo monologa koji izgovara Stevan, potporučnik artiljerije (tumači ga Ivan Bosiljčić) na početku predstave „Srpska trilogija”, rađene po romanu Stevana Jakovljevića, u dramatizaciji Miodraga i Svetolika Nikačevića. Reč je o podvizima srpskih junaka iz Prvog svetskog rata, odnosno elitnoj četi dobrovoljačkog odreda srpske vojske koja se dve godine nalazila na stotinak metara od bugarskih jedinica.

 Premijera „Srpske trilogije”, u režiji Slavenka Saletovića, sa sedamnaestočlanom muškom glumačkom ekipom, biće izvedena sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, koje će  ujedno obeležiti i svoj 145. rođendan. Nacionalni teatar ovom predstavom ulazi u obeležavanje 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata. Dramaturg je Slavko Milanović, scenograf Boris Maksimović, a koscenograf Tijana Trailović. Kostime je kreirala Katarina Grčić, a kompozitor je Miroljub Aranđelović Rasinski.

Pored Ivana Bosiljčića, Jakovljevićeve junake tumače i Vuk Kostić (Stojanović, kapetan, komandir jurišnog odreda), Milenko Pavlov, (Živorad, posilni), a tu su i Vuk Saletović, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić, Radovan Miljanić, Boško Puletić, Andreja Maričić, Zoran Ćosić, Slobodan Stepić, Miloš Đurović, Stefan Buzurović, Ivan Zablaćanski, Vahid Džanković, Borisav Miljković i Nikola Radeka.

Jakovljević je svojom „Srpskom trilogijom”, prvi put objavljenom 1937. godine, ispisao, po rečima Slavenka Saletovića, stranice jednog od najboljih evropskih antiratnih romana.

„Reč je o drami koja nas podseća na vrednosti kojih se u ovom vremenu, čini mi se, pomalo stidimo. Ona je pokušaj otimanja od zaborava u istoriji srpskog naroda koji je ostao i treba da bude zapamćen kao kulminacija pravih nacionalnih vrednosti, verskih, ljudskih, gde su poštenje, čast, odanost, lična žrtva za neki cilj bili nešto što je onoga ko je to radio oličavali i uzdizali do herojstva. Ovo naše vreme je drugačije. Predstava nema nameru nikoga da podučava, htela bi da podseti na važne teme i stvari”, kaže Saletović.

Na priču se nadovezuje i Ivan Bosiljčić, koji napominje: „Ovom predstavom zapravo želimo da podsetimo na činjenice koje smo za samo jedan vek zaboravili, a to je da se u tom istorijskom trenutku desila najveća mobilizacija srpskog naroda u novijoj istoriji ratovanja. Mobilisano je 737.000 vojnika ili 24 posto celokupnog stanovništva. To je i za današnje pojmove neverovatno, a zamislite šta je značilo tada.”

„Negde na početku proba glumci su začeprkali po svojoj porodičnoj  istoriji. Svaki od nas imao je nekog pretka koji je bio Solunac. To znači da je u ratu od 1914. do 1918. učestvovala cela Srbija. Imamo veliku istorijsku odgovornost radeći ovo delo. Moj Živorad je, zapravo, čovek koji stalno šeta po rovovima da bi podržao junake, da bi im rekao po jednu lepu reč i ponudio čašicu rakije: „Hajde popij za zdravlje! Za slavu! Za sveca!”, objašnjava Milenko Pavlov.

Pavle Jerinić tumači narednika Dragana, studenta prava koji je dobrovoljno došao da brani svoju otadžbinu. Stigao je iz Francuske, gde je bio na studijama, a Bojan Krivokapić poručnika Rajka, malo raspojasanog čoveka, ali istinskog patriotu.

B.G.Trebješanin

objavljeno: 21.11.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.