LDP: Ko je politički pokrivao krađe

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Ko je politički pokrivao krađe

Beograd -- Tužilaštvo mora da utvrdi odgovornost političkih zaštitnika kriminala u Kolubari, Vojislava Koštunice i Zorana Stojkovića, kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Kolubara nije samo kriminalna afera, nego je i politički skandal koji razotkriva političke organizatore i zaštitnike pljačke preko javnih preduzeća, navodi on.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Zato se tim političarima ne sme dozvoliti da ostanu sakriveni iza bagerista, vlasnika kamiona i ostalih sitnih izvršilaca organizovanog izvlačenja desetina miliona evra", smatra Jovanović.

Lider liberala navodi da će ozbiljna istraga aferi Kolubara najbolje pokazati cenu lažnog patriotizma stranke Vojislava Koštunice, koji je posle 5. oktobra postavio svoje ljude, uključujući i Vladana Jovičića, na mesta direktora Kolubare.

"Kada smo u republičkoj vladi 2002. godine otkrili da u Kolubari, na način koji je poslednjih dana i javnosti postao poznat, kroz organizovani kriminal nestaje ogroman novac, odmah smo smenili Jovičića koji je bio kadar DSS, na mesto direktora imenovali nestranačku ličnost Slobodana Đerića, prekinuli kriminalni lanac i podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih za prethodne ogromne malverzacije. Pored mene, svedoci te borbe protiv privrednog kriminala u Kolubari sa političkom zaštitom DSS-a, su i članovi kabineta Zorana Đinđića i rukovodstvo MUP-a i policije, uključujući i Dušana Milajlovića, Nenad Milića, načelnike policije i njihove potčinjene koji su bili angažovani na pripremi i podnošenju krivične prijave", kaže Jovanović u pisanoj izjavi.

Čedomir Jovanović biće gost "Kažiprsta" koji je na programu Radija B92 u ćetvrtak od 9.30

On dalje navodi da je otkrivanje istine i sudski postupak sprečila je stranka Vojislava Koštunice, koja je, između ostalog i zbog namere da zaustavi ovaj slučaj, na svaki način pokušavala i uspela da sruši našu vladu krajem 2003. godine.

"Čim su došli na vlast, zauzeli su 'ministarstva sile', kako bi zaštitili stari i uspostavili novi kriminalni lanac, ne samo u Kolubari. Ministar pravde postao je Zoran Stojković, koji je pre toga bio advokat onih protiv kojih je 2002. podneta krivična prijava za pljačke u Kolubari", kaže predsednik Liberalno-demokratske partije.

"Naravno da posle takvih kadrovskih rešenja, ništa više nije sprečavalo te ljude da na direktorska mesta, političkom odlukom, vrate Jovičića i njemu slične i da ponovo pokrenu organizovano izvlačenje desetina miliona evra iz Kolubare kroz fiktivne poslove i angažovanje prijateljskih firmi", smatra Jovanović.

On na kraju poručuje da Srbija mora da sazna "koliko su bili prizemni interesi koji su se krili iza Koštuničine kampanje kriminalizacije Zorana Đinđića, koja je dovela do ubistva premijera, a zatim i rušenja njegove vlade krajem 2003."

Ekipa emisije "Insajder" napravila je o zloupotrebama u Kolubari serijal "Prevara veka". Transkirpte prvog i drugog nastavka serijala "Insajder: Prevara veka" možete pročitati na našoj stranici Emisije.

DSS: Jovanović mrzi sve što je srpsko

Petar Petković, portparol Demokratske stranke Srbije, u saopštenju medijima navodi da je "svаkа reč koju je do sаdа Čedomir Jovаnović izgovorio o Koštunici predstаvljа čistu lаž.".

"Može se uočiti prаvilo dа Čedomir Jovаnović više putа godišnje morа dа se oglаsi protiv Koštunice i dа nа primitivаn i prizemаn nаčin iznese nаjgore vrste optužbi. Lаži koje Jovаnović u prаvilnim vremenskim rаzmаcimа ispoljаvа premа DSS očigledno predstаvljаju određenu vrstu pаtologije, dok njegovа mržnjа premа DSS je u osnovi mržnjа premа Srbiji i svemu što je srpsko", navodi Petković.

"Odgovorno tvrdim dа su čelnici DSS uvek i do zаdnjeg slovа poštovаli zаkon i uvek rаdili u nаjboljem interesu držаve. DSS se uvek zаlаgаo dа sve držаvne institucije obаvljаju svoj posаo isključivo po zаkonu", navodi se na kraju saopštenja

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.