Institutu uručeni inkubatori

Izvor: B92, 21.Okt.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institutu uručeni inkubatori

Beograd -- Institutu za neonatologiju uručeno je devet novih inkubatora u okviru akcije "Bitka za bebe", koju sprovodi Fond B92.

Uz šest ranije doniranih inkubatora u okviru akcije "Bitka za bebe", zaokružena je isporuku prve polovine potrebnih u ovoj instituciji.

Svake godine 800 prevremeno rođenih beba leči se u Institutu za neonatologiju. Polovina inkubatora stara je od 25 do 40 godina, ali zahvaljujući akciji "Bitka za bebe" oni polako odlaze u muzej.

"Ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novom opremom taj prvi korak u lečenju prevremeno rođenog deteta je podigunut na najviši evropski nivo. Ovo su inkubatori koji imaju vrlo sofisticirano kontrolu vlažnosti, temperature kože same bebe, znači ne morate dodatno prilaziti detetu uznemiravati ga i obavljati te neke procedure”, kaže Mirjana Kostić Todorović sa Instituta za neonatologiju.

Nabavku ovih inkubatora su omogućili Mineko Grup, Rudarski basen Kolubara, Poštanska štedionica, Ministarstvo pravde, OMV, Milšped, kao i 329 građana Srbije svojim pojedinačnim donacijama.

"Milsim da je akcija fantastična, svedoci smo da mediji najviše doprinose da se jadna akcija uspešno sprovede. Ove godine smo videli kada je bio zemljotres u Japanu, da je u Srbiji bila velika podrška. Otprilike isto se i sada dešava, da nije medijske podrške nikada se ne bi ovoliki rezultat za kratko vreme napravio”, kaže Bojan Petrović iz Mineko grupe.

U okviru akcije "Bitka za bebe" već su sakupljena sredstva za oko 90 inkubatora i izvesno je da će vrlo brzo biti premašena zacrtana brojka od stotinu.

"Ne bi bilo dobro da se sada zaustavimo i da kežemo da je bitka dobijena. Ona jeste dobijena ali ćemo tu inerciju i širinu iskoristiti da prikupimo što više inkubatora. Nadam se da ćemo prikupiti između 130 i 140 inkubatora u narednih nekoliko nedelja”, rekao je Veran Matić iz Fonda B92.

Sama akcija će biti institucionalizovana i kroz formiranje udruženje stručnjaka i roditelja, koje će se baviti problemima prevrmeno rođenom decom i koje bi trebalo da postane deo Evropske fondacije za podršku prevrmeno rođenim bebama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.