Šta se sve radi u Transparensi centru u Cirihu

Izvor: RTS, 19.Nov.2018, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se sve radi u Transparensi centru u Cirihu

Kompanija "Kasperski" otvorila je u Cirihu prvi Otvoreni data centar na svetu, u koji je uloženo 12 miliona dolara. Zove se tako, jer su svoj izvorni softver, ažuriranja i sisteme za otkrivanje pretnji, ponudili na recenziju specijalizovanoj firmi, da bi stekli poverenje klijenata širom sveta. U centru će se čuvati i obrađivati aploudovani podaci koji su do sada išli u Moskvu, jer im korisnici iz EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu verovali. Smatraju da je otvorenost podataka preduslov opstanka na globalnom IT tržištu.
Na Transparensi centru nema obeležja i nije ga dozvoljeno slikati. Ima dva različita napajanja strujom, agregat sa gorivom za pet dana rada i sistem za gašenje požara koji ne oštećuju servere. Niko nema stalnu dozvolu za ulazak, a u slučaju napada, čuva ga švajcarska vojska. 

Nezavisni stručnjaci prvi put mogu da provere verodostojnost softvera, ali, tvrde, to neće ugroziti bezbednost podataka. 
"Jedna autorizovana kompanija koja se razume u razvoj softvera, po određenim protokolima i sertifikatima će imati pristup da to pogleda i da daje neku vrstu štambilja i da kaže - da ovo je sertificirano po najnovijim standardima, potpuno je bezbednosno, sve je u redu sa ovim softverom", rekla je Ilijana Vavan, direktorka "Kasperski Lab" za Evropu.
Iako je njegova Vlada prestala da koristi Kasperski softvere, nezavisni aj-ti istraživač iz Holandije tvrdi da antivirus programi bez ovlašćenja korisnika, ne mogu da ugroze bezbednost podataka. 
"Možete ga proučiti, videti ima li mogućnosti za neki upad virusa, da li se dešava nešto što nije normalno, možete da proverite da li softver radi ono što treba da radi", rekao je Breno de Vinter, nezavisni aj-ti istraživač iz Holandije.
Kompanija koja ima problema sa reputacijom i poverenjem klijenata, iako nije dokazano da je uradila nešto pogrešno, napravila je smernicu za druge kompanije i države, smatraju aj-ti novinari.
"Oni su pretvorili gubitak u prednost jer trend je da cela bezbednosna industrija treba da ide u tom pravcu, postane otvorenija i dođe do više činjenica, tako da Vlade, privrednici i agencije znaju šta treba da rade", kaže Alfred Monteri, aj-ti novinar "Kompjutabl magazin" u Holandiji.
U zavisnosti od broja klijenata, biće otvarani i novi Transparensi centri. Za lokaciju je izabrana Švajcarska, zbog neutralnosti, dobrih zakona, efikasnog pravosuđa i odlične internet infrastrukture.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.