Kaspersky Lab organizovao konferenciju Cyber Security Weekend u Budimpešti

Izvor: Objava, 24.Nov.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaspersky Lab organizovao konferenciju "Cyber Security Weekend" u Budimpešti

Kompanija Kaspersky Lab bila je organizator konferencije „Cyber Security Weekend for Europe“, koja je održana od 19.-22. novembra u Budimpešti, a na kojoj je diskutovano o trenutnoj situaciju kada je u pitanju IT bezbednost, kao i o predviđanjima za 2016. godinu. Svrha ove konferencije bila je da kompanije dobiju savete koji će im pomoći da se zaštite od sajber pretnji. Stručnjaci iz globalnog tima za istraživanje i analizu kompanije Kaspersky Lab (GreAT), zajedno sa gostom predavačem iz Europol-a, držali su predavanja i prezentacije za novinare i goste iz 12 zemalja.
„Saradnja između organa vlasti, privatnih kompanija i naučnika neophodna je kako bi efikasno bio rešen problem sajber kriminala. Zajedničkim snagama treba da radimo na identifikaciji i eliminaciji malicioznih elemenata i na taj način pomognemo žrtvama napada”, izjavio je Gari Mekiven (Gary McEwen), strateški analitičar u okviru jedinice za sajber kriminal (EC3) u Europol-u.
Tokom svoje prezentacije, Geri Mekiven (Gary McEwen) govorio je o trendovima u sajber kriminalu, uključujući sve lakši ulazak u svet sajber kriminala, pojačanu agresivnost sajber kriminalnih aktivnosti širenjem ransomware programa (naročito „policijskih“ ransomware i cryptoware programa), kao i rasprostranjenije korišćenje alata za daljinski pristup (RAT) u IT napadima.
„U današnjem svetu, sajber bezbednost nije problem koji se odnosi samo na IT industriju već obuhvata sve ljude, uključujući individualne korisnike i njihove porodice, mala preduzeća i velike kompanije. Razmenjivanje informacija i jačanje svesti o sajber bezbednosti veoma je značajno za rešavanje ovog problema i to je ono što mi pokušavamo da uradimo na ovakvim konferencijama. Takođe često naglašavamo i koliko je bitno zaštititi sve poslovne procese, bilo da se oni odnose na računovodstvene zadatke u malom preduzeću ili na funkcionisanje celokupnog vodovodnog sistema u jednom gradu. Od ransomware programa do ciljanih napada, bezbednosne rizike treba otklanjati upotrebom adekvatnih rešenja, pravila i edukacijom zaposlenih”, izjavio je Stefan Tanase, viši bezbednosni istraživač u globalnom timu za istraživanje i razvoj kompanije Kaspersky Lab.
Analizom stručnjaka utvrđeno je da se u trećem kvartalu 2015. godine u Evropi čak 35 odsto korisnika susrelo sa sigurnosnim incidentima koji se dovode u vezu sa lokalnom mrežom ili prenosivim medijima, dok je u 20 odsto slučajeva incident bio u vezi sa određenim internet stranicama. Prilikom iznošenja podataka o pretnjama sa kojima su se susretale organizacije, stručnjaci su se oslanjali na podatke iz istraživanja o globalnim korporativnim IT bezbednosnim rizicima za 2015. godinu koje su sprovele kompanije B2B International i Kaspersky Lab. 48 odsto kompanija u Evropi izjavilo je da je imalo susret sa virusima, crvima, spyware i drugim malicioznim programima u prethodnih 12 meseci, 18 odsto njih je zabeležilo upade na mrežu, 12 odsto kompanija bile su žrtve sajber špijunaže, dok je 8 odsto njih bilo meta ciljanog napada.
Kada su u pitanju unutrašnje pretnje, istraživanjem je utvrđeno da su organizacije pronašle ranjivosti na softveru koji su koristile (29 odsto ispitanika) kao i da su informacije slučajno (21 odsto) ili namerno (11 odsto) procurele iz kompanije. Mobilni uređaji koji sadrže korporativne informacije predstavljaju dodatni rizik za krađu informacija. Stručnjaci su diskutovali o ovim temama kao i o njihovim mogućim rešenjima. S obzirom na to da se sve veće količine podataka čuvaju u data centrima, bilo je reči i o bezbednosti servera i skladišnih sistema. Naglašene su prednosti holističkog pristupa, koji bi trebalo da ujednini IT tehnologije, procese i edukaciju.
Prema informacijama Gartera, kompanije generalno investiraju 90 odsto svog budžeta predviđenog za IT bezbednost u prevenciju, a samo 10 odsto u otkrivanje/odgovor na pretnju. Uprkos velikim ulaganjima, kompanije različitih veličina i iz različitih industrija u sve većoj meri unajmljuju stručne IT kompanije za dodatne bezbednosne usluge. Kompanija Kaspersky Lab svakodnevnim radom u prethodnih 18 godina prikupila je veliki broj informacija o sajber pretnjama, a ta sa znanja pretvorila je u pravu zaštitu za svoje klijente.

O kompaniji Kaspersky Lab
Kaspersky Lab je najveći svetski privatni prodavac bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike (IDC,2014). Kompanija Kaspersky Lab je, još od 1997, inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja i informacije o pretnjama za velike kompanije, mala i srednja preduzeća i potrošače. Kaspersky Lab je internacionalna kompanija koja posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 400 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu: www.kaspersky.com.
.
Dodatne informacije : saveti stručnjaka iz Kaspersky Lab-a
Koraci koje preduzeća treba da preduzmu odmah:
• Fokusiranje na edukaciju zaposlenih o sajber bezbednosti
• Ignorisanje neosnovanih kritika i primena adekvatne višeslojne zaštite sa dodatnim proaktivnim slojevima
• Pravovremeno i redovno ažuriranje Sistema, kao i automatizacija procesa
• Zaštita svih mobilnih uređaja
• Šifrovanje komunikacije i osteljivih podataka
• Protect all elements of the infrastructure – gateways, email, collaboration
• Zaštita svih delova infrastrukture – kapije, elektronska pošta, saradnja

Koraci koje preduzeća treba da preduzmu u budućnosti:
• Kreiranje i primena kompletne bezbednosne strategije – od predviđanja mogućih opasnosti i rizika do prevencije tekućih pretnji, sve uz podršku efikasnih rešenja za detekciju i odgovor na pretnju
• Sajber bezbednost je previše složen i ozbiljan problem da bi se mešao sa opštim IT problemima. Razmotrite o opciji kreiranja namenskog bezbednostnog operativnog centra

Saveti za individualne korisnike
• Investiranje u stabilna bezbednosna rešenja za sve uređaje
• Istraživanje i korišćenje dodatnih opcija koje prate zaštitna rešenja, kao što su šifrovanje i automatsko pravljenje kopija podataka
• Proučavanje osnova sajber bezbednosti i edukacija članova porodice
• Prelazak na šifrovanu komunikaciju
• Preispitivanje online navika, kao i vrste infomacija koje se dele putem interneta. Kada se postave na internet, one tamo ostaju zauvek i mogu biti iskorišćene protiv vas i vaše kompanije.






Povezane vesti

Infosec 2015 – Sajber terorizam prijetnja nacionalnoj bezbjednosti

Izvor: Capital.ba, 24.Nov.2015

BANJALUKA, Sajber terorizam predstavlja aktuelnu i sveprisutnu prijetnju u domenu informacione bezbjednosti i kao takav je potencijalna prijetnja za nacionalnu bezbjednost, a primjenom IT rješenja u oblasti zaštite IT infrastrukture, ovom problemu se velikim dijelom može stati u kraj – poruka je...

Nastavak na Capital.ba...