Ptice selice, migratorna kretanja i degradacija staništa (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2024, 18:29

Ptice selice, migratorna kretanja i degradacija staništa (AUDIO)

Počev od 2006. godine, u celom svetu, dva puta godišnje obeležava se Svetski dan ptica selica, druge subote u maju mesecu i druge subote u oktobru. Ove godine to su 11. maj i 12. oktobar. Cilj je plemenit - očuvanje vrsta i njihovih staništa. Praćenje migratornih kretanja, opasnosti na selidbenom putu i degradacija staništa su današnje teme.
Položaj Srbije na Balkanskom poluostrvu nam omogućava da brojne migratorne vrste možemo da vidimo, kako za vreme jesenje, tako i tokom prolećne migracije. Vrste koje se gnezde na severu Evrope često zimuju kod nas, a vrste koje se gnezde kod nas zimu provode na jugu Mediterana, vrlo često u afričkom pojasu između Sahare i ekvatora. Mnoge od tih vrsta retko se viđaju, a...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.