Kaspersky Lab: Samo polovina mobilnih uređaja zaštićena je od sajber kriminala

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 22.Nov.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaspersky Lab: Samo polovina mobilnih uređaja zaštićena je od sajber kriminala

Najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab ukazuje na činjenicu da je zbog neadekvatne zaštite, polovina mobilnih uređaja izložena riziku od sajber kriminala i malicioznih pretnji. Ovo istraživanje ukazuje na nedostatak svesti kod korisnika u vezi sa efikasnom zaštitom mobilnih uređaja.
Istraživanje je objavljeno sa ciljem pružanja podrške Europol-ovoj kampanji za podizanje svesti o mobilnim pretnjama (Mobile Malware Awarness), u sklopu evropskog meseca sajber bezbednosti. Kompanija Kaspersky Lab pokrenula je istraživanje kako bi javnost stekla uvid u to koliko su korisnici svesni pretnji sa kojima se suočavaju dok su na internetu, kao i na koji način se štite od njih.
Među 12 hiljada ispitanika iz 21 zemlje, kompanija je došla do podatka da samo 57 odsto tablet uređaja ima instalirano bezbednosno rešenje, dok je to slučaj sa 53 odsto mobilnih telefona. Ljudi nastoje da zaštite svoje kompjutere (88 odsto) više nego mobilne uređaje, što može biti pogrešna procena, s obzirom na to koliko važnih i ličnih informacija danas sadrže mobilni uređaji.
Takođe, korisnici nisu svesni potrebe da zaštite svoje mobilne uređaje kroz bezbednosna rešenja. Dok 54 odsto ispitanika smatra da je njihovim računarima i laptopovima definitivno neophodan IT bezbednosni softver, samo 42 odsto njih smatra isto to za pametne telefone i tablete. Zabrinjavajuć je podatak da jedan od pet korisnika (21 odsto) nije u potpunosti svestan postojanja mobilnog malvera.
Neki korisnici, ipak, pokušavaju da zaštite svoje mobilne uređaje. Međutim, korisnici često ograničavaju ovu zaštitu na lozinke – 75 odsto njih postavlja lozinke na računarima, dok 82 odsto korisnika štiti svoje pametne uređaje na ovaj način. Ovo je takođe zabrinjavajuć trend, budući da lozinke mogu sprečiti neželjena lica da koriste uređaj, ali ne nude nikakvu zaštitu od mobilnog malvera, prevara ili ,,fišing” napada koji se mogu dogoditi dok osoba drži uređaj u svojim rukama. Istraživanje je pokazalo da je samo 40 odsto korisnika zaštitilo svoje mobilne telefone sa lozinkom i bezbednosnim rešenjem, što znači da je polovina mobilnih uređaja na svetu podložno sajber kriminalu.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.