Zašto je kandidatura Srbije dobila široku podršku?

Izvor: B92, 25.Sep.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je kandidatura Srbije dobila široku podršku?

Njujork -- Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić rekao je uoči pete runde glasanja u Savetu bezbednosti da dosadašnji rezultati daju razloga za optimizam.

On je ocenio da je kandidatura Srbije dobila široku podršku zahvaljujući transparentnom pristupu i konkretnim predlozima za reformu UN.

"Cilj za ponedeljak je da ostanemo pri vrhu spremni za osudni segment ovih izbora koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počinje u oktobru", rekao je Jeremić u intervjuu Glasu Amerike.

Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati daju razloga za nastavak optimizma.

"Nalazimo se od pocetka pri samom vrhu, srpska kandidatura je dobila značajan broj glasova - ukupno drugi najveći broj glasova kada se saberu svi rezultati," rekao je Jeremić.

Komentarišući podršku uglednih medija poput Vol strit džurnala i londonskog Telegrafa, on je rekao da je to velika čast ocenivši da je razlog za to, kao i za podršku u Savetu bezbednosti i široj međunarodnoj javnosti, opredeljenje da se nastupi otvoreno i transparentno sa konkretnom platformom i rešenjima za budućnost UN.

"Organizacija Ujedinjenih nacija se nalazi u situaciji da su potrebne mnoge promene i to do sada niko nje bio spreman otvoreno da kaže", napomenuo je Jeremić i podsetio da je kandidatura Srbije predstavila i 53 konkretna predloga kako učiniti Ujedinjene nacije modernijom i svrsishodnijom za rešavanje svetskih pitanja u 21. veku.

"Zato smo dobili široku podršku, kako u Ujedinjenim nacijama tako i u široj javnosti. Ja se nadam da će tako i ostati", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bitka za genseka UN: Jeremić drugi posle pete runde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2016, 06:10

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara UN, izbio je danas na drugo mesto posle pete runde glasanja, dok je na prvom mestru i dalje bivši portugalski premijer Antonio Gutereš...Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.