Viktor Orban: Srbija kandidat za EU na jesen 2011. godine

Izvor: Blic, 03.Jan.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viktor Orban: Srbija kandidat za EU na jesen 2011. godine

Mađarska očekuje da će kandidatura Srbije za članstvo u Uniji biti odobrena na jesen 2011. godine, da će do kraja juna Hrvatska završiti tehnički deo pregovora s EU, kao i da će početi pripreme za pregovore Crne Gore s EU, rekao je premijer Viktor Orban, čija zemlja od 1. januara predsedava Evropskom unijom.

U programu mađarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsedavanja naglašava se da „proces ugrađivanja Zapadnog Balkana u EU treba da se nastavi" i podvlači da „odluka Saveta ministara da od Evropske komisije zatraži 'mišljenje’ o kandidaturi Srbije za članstvo predstavlja jasnu poruku koja osnažuje taj proces integracije".

On je u intervjuu za sajt Evropske unije www.consilium.europa.eu. poručio da će jedno od najvažnijih pitanja tokom mađarskog predesedavanja biti pružanje evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana radi stabilizacije regiona.

Mađarska očekuje da će 2011. godina biti ključna za proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana i nastaviće tokom šestomesečnog predsedavanja da insistira na proširenju Unije rekao je Orban, i najavio da će Mađarska u maju organizovati samit zemalja Istočnog partnerstva u Budimpešti.

Ako EU želi da bude uspešna globalno, onda mora biti uspešna i kod kuće. Upravo zato će uspeh Istočnog partnerstva ojačati i osnažiti našu zajednicu rekao je Orban.

On je dodao da je ubrzanje i okončanje pristupnih pregovora s Hrvatskom od strateške važnosti, ali i da se mora ostaviti otvorena evropska perspektiva za Srbiju, kao i da će Mađarska podržati ulazak Rumunije i Bugarske u šengen zonu.

Orban je najavio je da će njegova zemlja učiniti sve da Evropa postane modernija i konkurentnija.

Dešava se duboka promena velikom brzinom u svetu i Evropa treba da se suoči s tim izazovom u okviru svetske konkurencije koja je jača nego ikada rekao je Orban, dodajući da je Evropa rodno mesto tržišne ekonomije i da je sposobna da se okrene novim rešenjima.

Orban je istakao da ljudi očekuju rešenje ekonomske krize, početak rasta, otvaranje novih radnih mesta i zadržavanje postojećih.

Kad je reč o Kosovu, šef mađarske diplomatije Janoš Martonji se na predstavljanju programa predsedavanja EU u Briselu založio za početak dijaloga Beograda i Prištine i obećao pomoć svoje zemlje.

Evropa mora ostaviti perspektivu za Srbiju, kaže Orban.

Mađari rešavaju krize

Ističući da se Evropa sada suočava s najtežom godinom od pada komunizma, Orban je naveo da su Mađari oproban narod koji može da reši bilo kakvu krizu i da je dobra vest za Evropu da sada ima Mađarsku na čelu.

U sklopu priprema za predsedavanje obišao sam celu Evropu, razgovarao sam sa kolegama Istočnog partnerstva i nekoliko premijera zemalja Balkana. Svi oni žele snažnu Evropu jer je ona izvor podrške i resursa za sve narode rekao je Orban.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.