Van Rompej: Nismo zaboravili Srbiju

Izvor: Politika, 09.Sep.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompej: Nismo zaboravili Srbiju

BEOGRAD – Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej poručio je danas u Beogradu da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da Unija nije zaboravila Srbiju.

Predsednik Evropskog saveta je takođe kazao da će „stanje odnosa Beograda i Prištine biti jedan od ključnih faktora kada se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU”.

Rompej je pohvalio napredak koji je Srbija u evropskim integracijama postigla u poslednje tri godine, ocenivši ga kao izvanredan, I pozvao srpsko rukovodstvo da ostane privrženo evropskim ciljevima.

“Srbija je u Evropi i srpska budućnost je u EU. Želeo bih da podstaknem srpsko rukovodstvo da bude uporno u evropskoj politici i evropskim ciljevimaâ€, naveo je Van Rompej.

On je rekao i da će Srbija morati da uradi još mnogo pre, ali i posle primanja u EU.

„Mi ćemo vas pomagati tokom celog puta, i Unija će biti spremna kad god vi budete spremni. Ulaskom Zapadnog Balkanu u EU biće stavljena tačka na poslednji građanski rat u Evropi”, kazao je Van Rompej.

Prema njegovim recima, proširenje EU će biti uvek zasnovano na uspehu kandidata.

„Neće biti prečica kod Kopenhaških kriterijuma i odluka o kandidaturi zahteva konsenzus 27 vlada, parlamenata i javnog mnjenja tih država i ona se ne donosi olako”, dodao je predsednik Evropskog saveta.

Govoreći o problemu Kosova, predsednik Evropskog saveta je kazao da prati stanje odnosa Beograda i Prištine, dodavši da će to biti jedan od ključnih faktora kada se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

On je kazao da se mora naći zajednički temelj za razgovore bivših suprotstavljenih.

„Samo šest godina nakon kraja Drugog svetskog rata doveli smo Nemce i Francuze za zajednički sto i bilateralne probleme smo rešavali kroz multilateralni kompleks”, naveo je Van Rompej.

On je čestitao Srbiji i Hrvatskoj zbog napretka u odnosima, dodavši da je za stabilnost Balkana važna i rezolucija o Srebrenici koju je donela Skupština Srbije.

Tanjug

objavljeno: 09/09/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.