Povoljna klima za kandidaturu

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povoljna klima za kandidaturu"

Brisel -- Potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je u Briselu, posle niza susreta sa evropskim zvaničnicima, da postoji povoljna klima da Srbija dobije status kandidata.

Međutim, ocenio je Dačić, pogrešno je u ovo vreme pojačavati pritiske na Srbiju.

Dačić je u Briselu razgovarao s evropskim posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom, direktorom za zapadni Balkan pri spoljnopolitičkoj službi Evropske komisije Miroslavom Lajčakom i poslanikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskog parlamenta iz kluba "Prijatelji Srbije" Viktorom Boštnarom.

"Svi su istakli, uključujući i Kupera, da je došlo do značajnog napretka u dijalogu sa Prištinom", rekao je Dačić i dodao da je stvorena povoljna klima da Savet Evrope početkom decembra odobri kandidaturu Srbije za članstvo u EU.

Dačić se posebno osvrnuo na razgovor s Kuperom o sprovođenju dosad postignutih dogovora. "Srbija treba iskreno da kaže šta hoće i može, a šta ne može i neće da uradi", rekao je Dačić i kao primer onoga što se ne može uraditi naveo zahtev da se obustavi izdavanje automobilskih tablica građanima koji žive na Kosovu.

"Mnogi u Evropskoj uniji misle da je ovo vreme idealno da se vrše pritisci na Beograd da pristane na ono na šta možda ne bi pristao u kasnijoj fazi integracija", rekao je Dačić uz opasku da je takvo mišljenje pogrešno.

"Srbija je opredeljena za nastavak evropskog puta, uz zaštitu nacionalnih interesa", poručio je Dačić.

Kako je naglasio, svi s kojima je razgovarao rekli su da ako ne iskrsnu novi problemi, Srbija u decembru može očekivati povoljnu odluku o kandidaturi za članstvo u EU.

Dačić je zaključio da "u EU mnogi misle da je idealno vreme za pritisak na Srbiju", ali da on smatra da je takvo mišljenje pogrešno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.