Podrška evrointegraciji raste

Izvor: Beta, 29.Jan.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška evrointegraciji raste

BEOGRAD, 29. januara 2014. (Beta) - Više od polovine gradjana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a podrška evrointegraciji raste, pokazali su rezultati istraživanja koje je obavila Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Ako bi sutra bio održan referendum s pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU", 51 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << gradjana Srbije glasalo bi za, što je porast od jedan odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Protiv bi glasalo 22 odsto gradjana, što je pad za dva odsto u odnosu na prethodno istraživanje, 20 odsto ne bi glasalo, dok sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultat je istraživanja javnog mnenja "Evropska orijentacija gradjana Srbije - trendovi", sprovedenog tokom decembra 2013.

Anketa je radjena prema standardu Evrobarometra, a učestvovalo je 1.038 ispitanika starijih od 18 godina.

Ovaj nivo podrške procesu pristupanja EU objašnjava se time da se gradjani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji, u svetlu otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU, navodi se u saopštenju Kancelarije.

I dalje veliki broj gradjana, 68 odsto, smatra da bi zbog dobrobiti samih gradjana, odnosno radi stvaranja bolje uredjene Srbije, reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo.

Najviše gradjana, čak 39 odsto, borbu protiv korupcije, koja najviše utiče na njihov svakodnevni život, svrstava medju najznačajnije reforme.

Iako je u odnosu na prethodna istraživanja opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo postavlja kao glavni uslov Srbiji, najveći broj gradjana, 39 odsto, i dalje ovu situaciju vidi kao glavnu prepreku daljem pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

U skladu s tim, čak 70 odsto gradjana razume važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rešavati, nezavisno od toga da li to traži EU.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Za članstvo u EU 51 odsto građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2014

Više od polovine građana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a podrška evrointegraciji raste, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja koje je obavila Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.