Patrijarh Irinej: Svet treba da se ujedini

Izvor: Blic, 23.Mar.2012, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Svet treba da se ujedini

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej poručio je večeras u Beograd da svet treba da se ujedini i da će Evropa uspeti ako bude poštovala osnovne principe ličnosti i naroda.

- Svet treba da se ujedini. Evropa ima sad tu ulogu, zapoveda tu ideju, ali uspeće sigurno ako bude poštovala osnovne principe ličnosti i naroda - rekao je Irinej u Beogradu, na svečanosti povodom početka konferencije "Kandidatura >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije za članstvo u EU - u svetlu 1.700 godišnjice od potpisivanja Milanskog edikta".

Patrijarh je kazao da je svet "presit" ratova i da očekuje "jednu epohu mira i mirnog razvoja svakog naroda".

- Svaka religija ima nešto što je zajedničko i kada bi se držali tih osnovnih idejnih principa svake religije, verujem da ne bi nikada došlo do onoga što je dolazilo u našoj prošlosti i istoriji - ocenio je patrijarh.

Irinej je kazao da je Međunarodna panevropska konferencija retka prilika da se dođe "do onoga što želimo i što je potrebno ovom i vremenu koje dolazi".

- Hrišćanstvo na svet gleda kao na jedan narod, jer svaki čovek bez obzira na kulturu, boju kože i bez obzira na svoje osobene kvalitete je delo ruku božjih. Put nije lak, ali je plemenit i kao takav, ako ne uspe 100 odsto, i najmanji procenat doprineće boljem životu ljudi", rekao je Irinej.

Predsednik Međunarodne panevropske unije Alen Ternoar rekao je u Patrijaršijskom dvoru da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela međunarodna Panevropska konferencija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2012

BEOGRAD -..U Beogradu je večeras počela međunarodna Panevropska konferencija "Kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji - u svetlu 1700. godišnjice od Konstantinovog i Lucinusovog potpisivanja Milanskog edikta", u organizaciji nevladine organizacije "Panevropa Srbija"...Patrijarth srpski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Irinej: Svet treba da se ujedini

Izvor: B92, 23.Mar.2012

Beograd -- Patrijarh Irinej poručio je da svet treba da se ujedini i da će Evropa uspeti ako bude poštovala osnovne principe ličnosti i naroda..."Svet treba da se ujedini. Evropa ima sad tu ulogu, zapoveda tu ideju, ali uspeće sigurno ako bude poštovala osnovne principe ličnosti i naroda", rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.