Finska za prosleđivanje kandidature Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska za prosleđivanje kandidature Srbije

HELSINKI -

Finska se zalaže za prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji na sastanku ministara spoljnih poslova EU 25. oktobra, poručio je danas šef diplomatije Finske Aleksandar Stub.

"Mislim da je sada ključno prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji i nadam se da će se to dogoditi sledećeg ponedeljka", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Stub na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem.

Ministri inostranih poslova EU će se narednog ponedeljka sastati u Luksemburgu, a jedna od tema trebalo bi da bude i srpska kandidatura.

Na pitanje da li smatra da je moguće naći rešenje između želje članica EU da pomognu Srbiji da se približi Uniji i uslovljavanja Holandije saradnjom sa Haškim tribunalom, Stub je odgovorio da smatra da je rešenje moguće pronaći.

Jeremić je istakao da je za Zapadni Balkan i Srbiju ovo izuzetno važan trenutak, jer Beograd mnogo očekuje od predstojećeg ministarskog sastanka.

On je izrazio nadu će 25. oktobra kandidatura Srbije biti prosleđena EK.

"Naporno smo radili i sa drugim članicama EU kako bismo dobili podršku (na ovom polju). Ovo je težak trenutak. Vlasti u Helsinkiju su podržavale, podržavaju, a nadam se da će tako i ostati, ne samo evropske integracije Srbije, nego i celog Zapadnog Balkana. Mislimo da sada jedna relativno jednostavna, tehnička odluka može da ima velike posledice, a nadam se da će te posledice biti pozitivne", naglasio je Jeremić.

Povodom predstojećeg dijaloga između Beograda i Prištine, o kojem je takođe bilo reči na sastanku u Helsinkiju, Jeremić je naglasio da razgovori treba da počnu što pre.

"Moje mišljenje je da taj dijalog treba da počne što je pre moguće. Mi smo spremni i veoma cenimo to što je EU ponudila da odigra ulogu u tom dijalogu. Nadam se da će to doprineti da razrešimo otvorena pitanja koja postoje u kontekstu Kosova", dodao je Jeremić.

Šef finske diplomatije istakao je da Srbija ima izuzetno proevropsku vladu, kao i da je veoma važno da dijalog između Beograda i Prištine počne što pre.

Iz Helsinkija, ministar Jeremić će otputovati u Jerevan, gde će u utorak sa šefom jermenske diplomatije Edvardom Nalbandianom otvoriti Šestu sesiju Foruma za budućnost demokratije Saveta Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.