File: Holandija da podrži Srbiju

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 06.Okt.2010, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Holandija da podrži Srbiju

Hag -- Evropski komesar za proširenje Štefan File predložio je Holandiji da podrži prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji.

Komesar File je istakao da time ni na koji način neće biti ugrožena mogućnost uslovljavanja Srbije saradnjom s Tribunalom.

"Imamo priliku da podržimo Srbiju koja želi da se promeni i prihvatanje tih promena je pođednako važno kao i neodustajanje od uslovljavanja", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je File pred holandskim parlamentom.

Štefan File je ponovio da će saradnja s Tribunalom biti uslov za pozitivno mišljenje o srpskoj aplikaciji i da Srbija mora da ispuni sve kriterijume pre nego što bi moglo da se razmišlja o otpočinjanju pregovora.

"Naši ciljevi su jasni, Komisija je posvećena zahtevanju pune saradnje sa Hagom u cilju evropskih integracija sa Srbijom ali sada je potrebno iskombinovati uslovljavanje i smisao za politiku", rekao je evropski komesar pred holandskim parlamentom.

File smatra da je Srbija u saradnji s Hagom iskrena i da čini sve što moze da ispuni svoje obaveze.

Prema njegovom mišljenju, prosleđivanje kandidature Srbije bio bi podsticaj da se Srbija pozabavi teškim pitanjima i da nacija vidi da je člnastvo u EU realno.

Bramerc: Pritiscima do hapšenja

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ponovio je da "uslovljavanje i pritisak" ostaju ključni za hapšenje begunaca, a naročito Ratka Mladića.

U govoru pred Odborom za evropske poslove parlamenta u Hagu, Bramerc je rekao da su Mladić i drugi begunac Goran Hadžić "u domašaju" vlasti Srbije.

Bramerc je ponovo naznačio da u Srbiji postoji politička volja za hapšenje Mladića, ali i da na operativnom nivou i dalje ima prepreke da se to ostvari, te da begunci imaju "mreže za podršku".

Odgovarajući na pitanja poslanika da li je saradnja dovoljna za dalje približavanje Srbije EU, Bramerc je kazao da on "ne donosi političke odluke, već iznosi konstatacije na osnovu kojih vlade mogu da donesu odluke".

Kazao je i da ne vidi problem u svakodnevnoj saradnji Beograda u vezi sa pristupom svedocima, arhivama i dokumentima, već u tome što begunci još nisu uhapšeni.

Hapšenje begunaca ostaje "najviši prioritet" haškog tužilaštva, naglasio je Bramerc.

Podsećajući da je Mladić na slobodi 15 godina posle genocida nad Muslimanima u Srebrenici, za koji je optužen, glavni tužilac je ocenio da bi nehapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske bilo "crna mrlja za međunarodnu pravdu".

Ponovio je da je letos srpskim vlastima dao preporuke za unapređenje metoda i resursa potrage nakon što se pokazalo da nisu dale rezultate informacije iz istrage koje su prošlog decembra pobudile njegov "optimizam".

Naveo je da su vlasti u Beogradu te preporuke usvojile, ali da je potrebno vreme za njihovo sprovođenje.

Glavni tužilac najavio je i da će u novembru posetiti Beograd pre nego što izveštaj o saradnji Srbije Savetu bezbednosti UN 6. decembra u Njujorku.

Posle Bramerca koji je odgovarao i na pitanja poslanika, danas popodne će pred istim odborom o perspektivi približavanja Srbije EU govoriti evropski komesar za proširenje Unije Štefan File.

Bramerc je nedavno izjavio da nije zadovoljan nivoom saradnje Srbije u potrazi za preostalom dvojicom optuženih begunaca, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Holandija je dalje približavanje Srbije EU do sada jedina uslovljavala hapšenjem i izručivanjem Tribunalu dvojice preostalih begunaca, naročito generala Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu izjavio je za B92 da je, u pokušaju da doprinese konsenzusu u Evropskoj uniji o početku razmatranja kandidature Srbije za članstvo, juče razgovarao sa premijerom Holandije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.