Izvor: Piplmetar.rs, 12.Jul.2023, 12:31

Oslobođen Ivan Todosijević, bivši kosovski ministar optužen zbog izjave da je Račak izmišljen

ivan-todosijevic-printskrin-youtube-rtv-puls
Predsednik privremenog organa opštine Zvečan, odnosno bivši ministar u kosovskoj vladi, Ivan Todosijević, odlukom Vrhovnog suda u Prištini – oslobođen je svih optužbi koje su mu se stavljale na teret, potvrdio je za KoSSev, njegov pravni zastupnik Nebojša Vlajić.
Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića, u oktobru prošle godine, na godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Isto je potom potvrdio i Apelacioni sud, a 28. marta mu je stigao javni poziv da se 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje kazne. Potom je, Osnovni sud u Prištini odlučio da tu meru odloži na dva meseca.
Tada je njegov advokat, Nebojša Vlajić podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, koju je sada Vrhovni sud i prihvatio.
„Uvažili su zahtev za zaštitu zakonitosti koji sam ja podneo pre dva meseca i oslobodili ga u potpunosti“, naveo je advokat.
Vlajić je vrlo zadovoljan ovom odlukom suda, jer je tako potvrđeno ono što je on tvrdio od samog početka ovog postupka.
„Da se tu radi o pravu na drugačija mišljenja, na slobodu mišljenja i izražavanja, te da naša mišljenja o istorijskim događajima ne podležu proveri da li su istinita ili nisu. Mi imamo pravo da, o događajima iz prošlosti mislimo šta god želimo, bez obzira na to da li se to sviđa većini ili manjini ili bilo kome“.
Vlajić i danas naglašava da njegov klijent nije „zagovarao nasilje, kao ni mržnju i ništa tome slično“.
„To je Vrhovni sud shvatio i priznao“, istakao je advokat.
Podsetimo, ceo postupak protiv ovog lokalnog zvaničnika pokrenut je dok je on bio na položaju u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova
Kosovske vlasti teretile su ga je podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa, nakon što je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.
Prvostepeno je zbog ove izjave, 2019. godine u Prištini osuđen na dve godine zatvora.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ALJBINE, NISI USPEO SRBIMA DA STAVIŠ FLASTER PREKO USTA! Ivan Todosijević oslobođen svih optužbi i to je KONAČNA odluka

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023

Konačno lepa vest iz južne srpske pokrajne...Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, oslobođen je svih optužbi odlukom Vrhovnog suda u Prištini izjavio je danas njegov advokat Nebojša Vlajić...Kako je rekao ta odluka je konačna...- Može da se kaže da je pravo bar...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Pobeda pravde: Todosijević oslobođen svih optužbi

Izvor: 24sedam.rs, 12.Jul.2023

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića prošle godine, na godinu dana zatvora zbog "podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti"

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.