KRŠENJE PRIVATNOSTI DECE: Jutjubu preti kazna i do 200 miliona dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRŠENJE PRIVATNOSTI DECE: Jutjubu preti kazna i do 200 miliona dolara

Jutjub će morati da plati nagodbu od 150 do 200 miliona dolara zbog optužbi da je kršio prava privatnosti dece jer je njihove podatke prikupljao u svrhu boljeg ciljanja marketinških kampanja, izvestili su američki mediji.

Ako nagodbu u sporu koji je povela američka Savezna trgovinska komisija protiv vlasnika Jutjuba, kompanije Gugl, odobri ministarstvo pravosuđa, ona će biti najveća dosad u slučaju koji se tiče privatnosti dece.

Pritužbu su protiv Jutjuba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podnele grupe aktivista koje se bave problemima privatnosti tvrdeci da je platforma za postavljanje videomaterijala prekršila zakone kojima se štiti privatnost dece prikupljajući podatke o svojim korisnicima mlađim od 13 godina a da za to nije dobila dozvolu njihovih roditelja.

Službena objava o nagodbi trebalo bi da usledi ovog meseca a usledila bi kao kulminacija nastojanja američkih regulatora da dokažu da Gugl nedovoljno štiti decu od štetnog sadržaja i prikupljanja podataka preko platforme Jutjub.

Grupe koje su Gugl prijavile smatraju da je, kako je navedeno, iznos nedopustivo mali s obzirom na veličinu i prihode te kompanije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.